Kennismaken via een manshoge avatar

Vandaag met mijn collega’s (Marcel, Latifa en Tekla) van de minor management van creativiteit en innovatie gewerkt aan onze eigen avatars. Volgende week starten we weer met circa 120 studenten die hun eigen avatar mee naar school slepen. De avatars worden gebruikt bij de onderlinge kennismaking.
Op de avatar vind je mijn passie en dromen, mijn gevoelens (wat stimuleert je? Wat houdt je tegen?, de momenten die het meeste impact op mijn leven hebben gehad, doelen in je leven, waar leef je voor?…
We gaan ons a.h.v. onze avatar voorstellen aan de groep en vervolgens delen we de klas op in kleine groepjes en onstaan er hele mooi gesprekken.
Voor mij de laatste minor van mijn carrière.

Holocaust

Vandaag weer een herdenking van deze afschuwelijke periode. Toevallig heb ik deze week het boek van Edith Eva Eger: de keuze (the choice) gelezen. Zij verhaalt over haar verblijf in Auschwitz en hoe zij met haar zus de ellende overleefde. Vervolgens verteld ze over de trauma’s die ze heeft verwerkt en hoe ze haar ervaring aangewend heeft om, na een studie psychologie, mensen te helpen met het verwerken van negatieve ervaringen.

Het is ongelofelijk wat zij heeft meegemaakt en indrukwekkend hoe ze dat wat ze in Auschwitz’ heeft meegemaakt verwerkt heeft. De voorbeelden die in dit boek naar voren komen spreken zeer tot de verbeelding. Echt een aanrader.

Welkom bij de club

Deze week het boek van Thomas van de Meer gelezen over zijn transformatie tot het mannelijk geslacht. Een met veel humor geschreven boek over een best ingewikkeld onderwerp. Thomas is heel open over de veranderingen die hij doormaakt en daardoor kun je je een beetje inleven in deze ingrijpende ontwikkeling. Heb het boek met veel plezier gelezen.

De meeste tijd heb ik deze week besteed aan het lezen van verslagen van mijn stagiaires en afstudeerders. Tien studenten zijn door mij en mijn collega’s beoordeeld op de prestatie die ze het afgelopen half jaar hebben geleverd. Twee studenten zijn nu geslaagd en hebben hun HBO diploma behaald. De anderen hebben een mooie ervaring opgedaan in het bedrijfsleven en de meesten zijn op professioneel vlak flink gegroeid.

Het is toch wel de slagroom op de taart, na een intensieve periode bij een bedrijf bevraag je de studenten over hun ervaringen en leg je ze het vuur aan de schenen. Wat zijn ze toch jong en wat kunnen ze nog een hoop leren! Heerlijk om een beetje te plagen en uit te dagen. Vrijwel alle studenten verlieten het lokaal met een glimlach op hun gezicht.

Mijn week afgesloten bij de minor ondernemerschap. In pakhuis de Zwijger presenteerden de studenten hun mediacampagnes en werden de Oscars uitgereikt voor de beste campagne en ook voor de beste acteur. Krisja mocht dit doen en je ziet op de foto duidelijk hoe ze de winnaar met zijn acteerprestatie feliciteert. Op het instagram account van de minor vind je meer beelden: www.instagram.com/minorondernemerschap

Het boek Henry gesloten

Afgelopen week de laatste aflevering van het drieluik over Thomas Cromwell uitgelezen en zo weer een mooi stuk geschiedenis tot me genomen. Een wrede tijd, die middeleeuwen. Het was echt een genot om in het hoofd van Cromwell te verkeren en zijn kijk op de wereld van toen te mogen meemaken.

Inmiddels ook de rivierkreeften zingen uitgelezen. Een roman die je weer naar een heel ander slagveld verplaatst en waar de outcast ditmaal een vrouw is die op jonge leeftijd door haar familie in de steek gelaten wordt en weet te overleven in een moeras in Amerika. Het verhaal is een zogenaamde whodonit en leest als een trein.

Ook deze week genoten van een optreden van Rufus Wainwright in het concertgebouw, waar hij samen met het sinfonieta orkest een ontroerend concert gaf. Een van de hoogtepunten was een vertolking van de kraker van Paul Simon: American tune.

Vandaag was ik in Paradiso waar ik tijdens de korendag genoten heb van diverse koren en met bewondering gekeken heb naar mijn vriend Alex, die elk koor introduceerde en begeleidde met warm commentaar.

Alex juicht het oranjekoor toe.

Ook deze week nog de documentaire over Sinead O’Connor bekeken (ik las in 2022 haar biografie) en de film: Brookers gezien, over een paar mannen die een baby proberen te verkopen. Een prachtige film over moederliefde en familiebetrekkingen.

De spiegel en het licht, terugblik 2022

Deel 3 van de trilogie van Hilary Mantel wordt momenteel door mij soldaat gemaakt. Deze pil is 1200 pagina’s dik en op het moment van het schrijven van deze column ben ik op de helft. Thomas Cromwell is nog steeds het mannetje en heeft een adellijke titel gekregen. De minderjarige zoon van de koning is overleden en Henry heeft vrede gemaakt met zijn volwassen dochter (uit het huwelijk met Catherina). Cromwell zoekt toenadering tot deze dame en lijkt een kans te maken. In het land breken onlusten uit vanwege de overgang naar het nieuwe geloof. De stad York wordt door opstandige kloosterleden en hun aanhangers ingenomen. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen. Het boek leest in ieder geval als een trein.

In 2022 heb ik weer 40 films gezien (avatar als hoogtepunt) en ben ik naar diverse concerten geweest. In het theater hebben we enkel naar Paulien Cornelisse, Brigitte Kaandorp en Jenny Arean gekeken. Wel twee fantastische voorstellingen. Qua concerten heb ik genoten van Anouk, S10, Queen & Adam Lambert, Rammstein, Goldband, Froukje, Stromae, Eefje de Visser, K’s Choice, de Dijk, the crash test dummies en Loudon Wainwright III. Alle concerten waren stuk voor stuk memorabel.

Ik kijk met grote dankbaarheid terug op het afgelopen jaar, waar ik met volle teugen heb mogen genieten van mijn kinderen en kleinkinderen en waar we ons 40 jarige huwelijksfeest mochten vieren. Ook de karaoke in het Mauerpark, lowlands en ontmoetingen met vrienden uit Ukraine behoorden tot de hoogte punten.