Studententevredenheid

Een van de thema's waar we dit jaar binnen het domein economie en management van de HvA aan werken is studententevredenheid. Aanstaande dinsdag is er een studiemiddag aan gewijd op het westergasfabriek.
Het geheim van studententevredenheid? Gemotiveerde docenten, uitdagende leeromgeving, ambitieuze doelen, persoonlijke aandacht, open communicatie en intrinsieke motivatie.
Afgelopen week in de havana mooi artikel van ex-docent met de titel "the failure of resits". De betreffende collega betoogt dat de mogelijkheid tot herkansen het HBO onderwijs frustreert. Hordes studenten bereiden zich niet voor op het eerste tentamen, maar proberen onvoorbereid door de test heen te komen. Lukt dit niet dan bereiden ze zich hopelijk beter voor op de herkansing. Het beperken van herkansingsmogelijkheden zou wel eens tot hogere rendementen kunnen leiden. Of dit ook tot hogere studententevredenheid leidt? Ik weet het niet, wel moet er een hogere motivatie gerealiseerd worden om te komen tot resultaat.
Hierin ligt een belangrijk element voor studententevredenheid: "intrinsieke motivatie" Het gaat immers om "emotioneel willen" i.p.v. "rationeel moeten". Om studenten zover te krijgen dat ze deze stap gemaakt hebben zul je ze als opleiding iets moeten bieden. Een uitdagend lesprogramma kan hierbij helpen. Er is nog veel meer over dit onderwerp te zeggen. Stefan Fellinger is dinsdag uitgenodigd om ons te inspireren. Ik doe mee!

Onderwijs gerelateerde zaken

Deze week veel onderwijsgerelateerde zaken gedaan. Maandag in Nijmegen bij de waarmakerij geweest om in het kader van 7 days of inspiration te praten over onderwijs vernieuwing. Het was koud in Nijmegen, een fabriekshal met houten kratten als zitplek moest er voor zorgen dat het publiek (jas aan) wakker bleef. Een groepje studenten uit Leeuwarden introduceerde www.mooipunt.nl Dit zou de nieuwe Loesje uit het onderwijs moeten worden. Leuk hoor… Ik raakte echter niet in de ban en kan ook niet echt een goed verslag van het gebeuren geven. Maar goed het echte werk begint pas op 28 februari en dan heeft de waarmakerij een mooi programma opgesteld en hopelijk ook voor verwarming gezorgd. Zie: seven days of inspiration

Donderdag in Utrecht met vertegenwoordigers van de gesubsidieerde centers for entrepreneurship om de tafel gezeten. Er zijn de afgelopen jaren veel ondernemende initiatieven geinitieerd, maar eind dit jaar stopt de subsidie en de vraag is hoe verder? Gelukkig hebben alle partijen al veel moeite gedaan om de zaken in de organisatie te borgen, dus de toekomst ziet er hoopvol uit.

In het kader van het hoger onderwijs heb ik dit weekend ook tijd besteed aan het doorlezen van het rapport van de commissie Veerman: rapport hoger onderwijs Een gedegen rapport dat ik met veel interesse gelezen heb. Vooral de mogelijkheid om meer selectiecriteria te gebruiken spreekt mij zeer aan. Als je gemotiveerde studenten kunt binnen halen die een extra inspanning willen leveren zal dat een impuls kunnen geven aan de kwaliteit van het onderwijs. Opnieuw dus uitdagende leerdoelen stellen, tijd steken in de student en met gepassioneerde en inspirerende docenten aan de slag! Ik zie het al helemaal voor me!

Seven days of inspiration

Deze week staat in het teken van seven days of inspiration. Op allerlei plaatsen in het land zullen bijeenkomsten worden gehouden in het kader van “upgrading a country in seven days”. Zelf zal ik morgen afreizen naar Nijmegen om me daar bij een groepje onderwijsvernieuwers te voegen. We komen bij elkaar in de waarmakerij. Op zich al een mooie naam van een gebouw voor onderwijsvernieuwers. Initiatiefnemers van de knowmads en tedx voor jongeren zullen o.a. aanwezig zijn.

Zelf ga ik al een tijdje mee in het onderwijs en heb zo’n beetje alle van overheidswege opgelegde vernieuwingen mogen meemaken. Vaak waren deze zogenaamde vernieuwingen slechts verkapte bezuinigingsmaatregelen. Nog steeds geloof ik dat persoonlijke aandacht, liefde en het stellen van ambitieuze doelen de jeugd van tegenwoordig er bovenop zullen brengen. Al die verplichte oefeningen kunnen op den duur vervangen worden door mensen die elkaar weten te inspireren en niet genoegen nemen met het leren van kunstjes. Vanzelf wordt dan weer de slogan “oefening baart kunst” ter hand genomen. Dit keer echter vanuit intrinsieke motivatie en niet van buitenaf opgelegd. In mijn eigen vakgebied denk ik dat ik goed bezig ben. Een groepje enthousiaste docenten weet gemotiveerde studenten te bewegen tot het leveren van buitengewone prestaties. Regelmatig horen we van studenten dat ze het beste half jaar uit hun studieloopbaan hebben meegemaakt.

Het geheim ligt toch verborgen in intrinsiek motivatie, bij student en docent. De benadering in de diverse takken van onderwijs zal verschillend zijn, maar je zult altijd contact moeten maken en door moeten dringen tot de ziel van de mens om het verschil te kunnen maken. Bezuinigingen en efficiency zullen daar niet bij helpen.

“Wie zegt dat kennis duur is weet niet wat domheid kost”