Kleien

In het kader van het maken van hun commercial waren de studenten van de minor ondernemerschap vandaag aan het kleien om hun idee alvast te visualiseren. Morgen moeten ze een script gaan schrijven voor de commercial. Op de site 30secondsofsales kun je de colleges volgen. Op vrijdag 7 december om 17:00 uur presenteren de studenten hun commercials in het  Singelgracht gebouw, Rhijnspoorplein 1 te Amsterdam. Mocht je het leuk vinden om te komen kijken, stuur me even een mailtje Iedereen is welkom!

Voor meer foto’s: Kleien

Ondernemers van alle markten thuis

Vier ondernemers hebben op 22 november op de Fraijlemaborg hun verhaal vertelt over het reilen en zeilen van hun onderneming. Siem Hafmans van Ragbag beet de spits af en vertelde over zijn internationale onderneming. Siem laat kleurrijke tassen maken in India, Afrika en Zuid-Amerika. Hij was heel open over zijn kostprijs en de manier waarop hij en zijn businesspartner de onderneming runnen. Plastic zakje spelen bij de fabricage een grote rol. Hij voorziet in de landen waarin hij onderneemt veel mensen van een baan en inkomen. Gek is dan weer te horen dat de producenten zelf de tassen ook proberen te slijten via het internet. Siem vertelde ook van soms vreemde omstandigheden waar je als ondernemer in beland doordat er bijvoorbeeld in een stad in India een burgeroorlog uitbreekt. Hij wist zijn publiek te boeien.
Met enige vertraging was Hans van Putten van de Thomashuizen gearriveerd om zijn verhaal te vertellen. Een prachtig verhaal over een product genaamd: “liefde en aandacht”. Hij schilderde in een paar woorden hoe hij de zorgmarkt heeft wakkergeschud door aan te tonen dat door het wegnemen van overhead betaalbare zorg mogelijk is. Zijn franchise concept gaat binnenkort uitgerold worden in Belgie en ook Duitsland staat op de nominatie om door dit concept veroverd te worden. Hans wist de studenten uitermate goed te boeien.
Arjen Bos, initiatiefnemende student, brak de serieuze sfeer vervolgens door een spelletje met de studenten te spelen.
Vervolgens was Boris Veldhuijzen van Zanten de volgende spreker op het podium. Hij werd door mij geinterviewd en maakte het geboeide publiek duidelijk dat je als ondernemer vooral je passie moet volgen en niet bang moet zijn om je ideeen met andere te delen. Als je jouw idee overtuigend brengt zal een ander meestal denken “goed idee, maar hij/zij doet het al” en dus niet met jouw idee aan de haal gaan.
Karen Romme sloot het symposium af en vertelde wat zij als ondernemer allemaal geleerd had in de afgelopen tijd. Na een avontuur in de evenementenbranche en de bladenmarkt, doet ze nu datgene waar ze goed in is, nml. het schrijven van boeken. Vers van de pers presenteerde ze haar ondernemerskalender en vertelde dat ze afstudeerde met een 3,5 voor haar Nederlands opstel. Ze gaf de studenten allerlei tips op het gebied van ondernemen en haalde een onderzoek aan waaruit blijkt dat 93% van de mensen die een onderneming hebben gestart geen spijt hebben gehad hun aktie. Onafhankelijk van het feit of de onderneming al dan niet succesvol was.
We verlieten de zaal met een goed gevoel.

Blue ocean

Gisteren begonnen met lezen in het boek " de blauwe oceaan" over het creeeren van nieuwe markten door strategische combinaties te maken zoals de voordelen van goedkoop fitnessen thuis en de dure abbonementen in uitgebreide fitnesscentra. Door beide markten te combineren ontstond een nieuw soort fitness centrum voor de vrouw met een lage abbonementsprijs en een beperkt fitness aanbod. Ook de combinatie van wijn en bier zorgde voor de creatie van een nieuwe markt voor een Australische wijn die zich niet als wijn profileerde.Het boek gaat over de zoektocht naar nieuwe combinaties die gebruikt kunnen worden door ondernemers. Inspirerende verhalen.

De gelukkige klas

Gisteren " de gelukkige klas" van Theo Thijssen uitgelezen. Het was leuk om het verslag uit het leven van een onderwijzer rond 1926 te lezen en iets van het onderwijssysteem en de omstandigheden uit die tijd op te snuiven. Zelf ben ik meer een fan van Bordewijk en zijn fantastische vertolking van het schoolsysteem in Bint. Maar goed dit boekje was zeer goed te lezen en bracht je in de sfeer die zo goed is vastgelegd in de film "etre et avoir".

Tevens werd die dag de uitslag van de trouw wedstrijd over de gelukkige klas gepubliceerd. Juf Aukje bleek het mooiste artikel te hebben geschreven over haar klas. In de Trouw las ik het verhaal en ik moet zeggen dat het inderdaad een mooi  verhaal was over klassenstrijd. Het artikel dat de tweede prijs won mocht er ook zijn en ging uiteindelijk over de liefde tussen docent en leerling. Een thema dat vaak onderwerp van gesprek is en waar meerdere films aan gewijd zijn. Notes on a scandal is zo’n geweldige film. Het derde thema dat bij de wedstrijd in de prijzen viel, was de leraar die, al dan niet per ongeluk, op de ziel van de leerling trapt. Zeer treffend weergegeven door Gerwin van der Werf.

Zelf heb ik ook de nodige gelukkige en minder gelukkige klassen de revue zien passeren. Een van die klassen was een 4 LBO klas waar ik de mentor van was en die ik in die dagen kantoorpraktijk mocht geven. Het waren mijn jaren op het Augustinus College in de Bijlmermeer(’83-’89). Een klas van het type ruwe bolster blanke pit. Een keer in het jaar had je dan een mentoravond en ging je met de klas op stap. Wij gingen schaatsen op de Jaap Eden Baan. Aan het eind van de avond belanden we in een foute kroeg en vierden we de verjaardag van een van de meiden. Op een T-shirt schreven we onze namen en ter gelegenheid van haar 18e geboortedag ging er een joint rond. Ik wilde niet lullig doen en nam ook deel aan de ceremonie. Dat incident is me lang achtervolgd en meerdere malen moest ik horen als ik iets op een gevatte manier probeerde uit te leggen dat de meester zeker weer "stoned" was. Ach ja, dat waren de eighties…

Sympatea is a winner

Op de HES market fair van woensdag 14 novemberpresenteerden de internationale studenten uit het eerste jaar van de HES hunstudentcompany’s. Deze bedrijfjes zijn opgericht in het kader vanjongondernemen. Een deskundige jury bestaande uit docenten van de HES en de regiocoördinatorvan Jong ondernemen beoordeelde de aanwezige bedrijven en koos uit de dertienaanwezige bedrijven Teasy als het bedrijf met het meest belovende product en debeste presentatie van deze beurs.

Voor meer foto’s neem hier een kijkje: Market fair HES

Arcade Fire

Vanavond afgezakt naar de Heineken Music Hal voor het concert van Arcade Fire. Op het podium stond een 10 koppige band, met blazers, drummer, bassist, violisten, gitaristen en een groot kerkorgel. Tevens een irritante megafoon die gelukkig op een gegeven moment van het toneel verdween. Altijd lastig zo’n grote band, vereist een strakke regie, Nick Cave doet dat fantastisch, Belle et Sebastian kunnen het ook en Rufus Wainwright weet ook van wanten met een band. De start was rommelig, maar naar mate de avond vorderde ontstond de juiste wall of sound. Helaas kwamen de blazers er niet uit, maar arcade fire wist me in mijn ziel te raken en dat is toch het mooie van muziek. Voldaan fietste ik terug naar huis.

Enquete minor

Afgelopen vrijdag een enquête gehouden onder studenten van de minor ondernemerschap. Veertig studenten(50% van de populatie) vulde de vragen in. Het rapport kun je hier bekijken: Download 071110-enquete-minor.pdfGemiddeld is de waardering voor de minor op dit moment een 7. Dit is dus voldoende. Het gastcollege van Robert Benninga scoorde het hoogste. Als je een spreidingsgrafiek van de waardering maakt, dan kun je pas goed zien hoe de studenten dit gastcollege waardeerden. Er werden verschillende tienen uitgedeeld.

Dylan in het Nederlands

Bindervoet en Henkes hebben Dylan in het Nederlands vertaald. Ter gelegenheid van deze vertaling trad in Paradiso een keur van artiesten op. Ik heb echt genoten. Roosbeef heeft wederom mijn hart gestolen met een fantastische interpretatie van een niet nader te noemen Dylan song. Rick de Leeuw was op zijn allerbest met ” just like a woman”. Pierre van Duijl bracht een schitterende ” hurricane” ten gehore, inclusief prachtige viool. Bob Fosko deed een onovertroffen “Kloppen op de hemelpoort”. Erik van Muiswinkel was ook erg sterk(titel vergeten).Lucretia van de vloot bracht een mooi ” Ik ben verlost” ten gehore. Het was weer fantastisch om in de enige Nederlands poptempel te zijn!

Studentenvereniging voor ondernemers

"StudentOndernemers Amsterdam is een nieuwe vereniging, voor en door ondernemende studenten, in de regio Groot Amsterdam. Om de officiële start van de vereniging te vieren wordt op 7 november een kick-off georganiseerd in de Oval Tower van de ABN AMRO in Amsterdam Zuid. Het thema van deze Kick-Off zal zijn "succesvol jong ondernemerschap". Op het programma staan diverse interessante sprekers en een mini-debat."

Met deze uitnodiging werden wij verleid om naar de 24e verdieping van het ABN-AMRO gebouw te komen en te genieten van het uitzicht over de stad Amsterdam. Helaas was het dak van de Arena gesloten, anders hadden we naar binnen kunnen kijken.

Een grote groep ondernemende studenten was afgezakt naar deze locatie en we werden welkom geheten door de kersverse voorzitter van de vereniging: Jeroen Akkerman. Hij sprak de ambitie uit om van de Amsterdamse vereniging een succes te maken en verwees daarbij naar het landelijke netwerk van studentenondernemers waarbij deze afdeling is aangesloten.

Vervolgens kwamen er verschillende sprekers langs die hun ondernemende ervaringen met elkaar deelden en vertelde Paul Smit van de ABN-AMRO hoe de bank omgaat met het beoordelen van krediet voor startende ondernemers. Een ingenieus computersysteem schijnt de bank te helpen om zorgvuldige beslissingen te nemen. Een goede financiële onderbouwing van je ondernemingsplan blijkt daarbij weer eens cruciaal!

Als laatste spreker kwam Pieter Zwart langs. In 2006 is hij verkozen tot Entrepreneur of the Year. Op 22-jarige leeftijd is hij samen met twee vrienden het bedrijf Coolblue gestart en inmiddels is dit bedrijf met 18 webwinkels goed voor een omzet van bijna 50 miljoen euro. Pieter liet een aantal leuke plaatjes zien van hoe het bedrijf er in 2001 uitzag. Drie studenten in een studentenhuis met een voorraad in een kleine kast. Zijn succesformule is gebaseerd op snelle levering van het juiste product. Hij krijgt het voor elkaar om TPG post na 21:00 uur spullen te laten leveren. Directeuren van TPG post menen nu nog dat dat niet kan. Hij geeft de aanwezigen inzicht in zijn systeem en laat Vannessa en Fleur zien, de virtuele dames die er voor zorgen dat de back-Office van Coolblue optimaal loopt. Net als bij PCSnel van Joris Kroeze blijkt de back-Office van cruciaal belang. Pieter geeft ook aan dat in zijn bedrijf de ideeën van medewerkers er voor zorgen dat zijn websites voortdurend innoveren.

Binnenkort is hij van plan om in Spanje zijn concept uit te rollen(waar heb ik dat eerder gehoord?). De avond werd afgesloten met een debat over het verschil tussen een ervaren ondernemer en een studentenondernemer. We kwamen tot de conclusie dat afhankelijk van de opdracht je wellicht de keuze maakt. Bij het gunnen van een opdracht aan een ondernemer is leeftijd niet bepalend, maar gaat het om het vertrouwen dat je in de persoon in kwestie hebt en de onderlinge klik. Bij de borrel werd over dit onderwerp nog heftig doorgepraat.

Foto’s: kick-off studentenvereniging

Museumnacht

Onze derde museumnacht. Ditmaal konden we op de fiets naar Alex en Fanny. We werden op heerlijke hapjes getrakteerd en vertrokken rond 19:00 uur richting de musea. Onderweg kwam ik Sander Kos nog tegen. Hij stond acht jaar geleden aan de wieg van dit inmiddels zeer succesvolle evenement en is momenteel de mentor van Tamar op het CMV. In het rijksmuseum werden we in de lift getrakteerd op een koortje. Daarna gingen we door naar het van Gogh en bekeken daar een tentoonstelling over het oude Barcelona. De rest van de avond wandelden we over de keizergracht en bezochten diverse grachtenpanden. Uiteindelijk kwamen we weer op de Vijzelstraat uit, waar we met een hapje en een drankje de nacht afsloten. Alex en Fanny bedankt!