Ondernemers van alle markten thuis

Vier ondernemers hebben op 22 november op de Fraijlemaborg hun verhaal vertelt over het reilen en zeilen van hun onderneming. Siem Hafmans van Ragbag beet de spits af en vertelde over zijn internationale onderneming. Siem laat kleurrijke tassen maken in India, Afrika en Zuid-Amerika. Hij was heel open over zijn kostprijs en de manier waarop hij en zijn businesspartner de onderneming runnen. Plastic zakje spelen bij de fabricage een grote rol. Hij voorziet in de landen waarin hij onderneemt veel mensen van een baan en inkomen. Gek is dan weer te horen dat de producenten zelf de tassen ook proberen te slijten via het internet. Siem vertelde ook van soms vreemde omstandigheden waar je als ondernemer in beland doordat er bijvoorbeeld in een stad in India een burgeroorlog uitbreekt. Hij wist zijn publiek te boeien.
Met enige vertraging was Hans van Putten van de Thomashuizen gearriveerd om zijn verhaal te vertellen. Een prachtig verhaal over een product genaamd: "liefde en aandacht". Hij schilderde in een paar woorden hoe hij de zorgmarkt heeft wakkergeschud door aan te tonen dat door het wegnemen van overhead betaalbare zorg mogelijk is. Zijn franchise concept gaat binnenkort uitgerold worden in Belgie en ook Duitsland staat op de nominatie om door dit concept veroverd te worden. Hans wist de studenten uitermate goed te boeien.
Arjen Bos, initiatiefnemende student, brak de serieuze sfeer vervolgens door een spelletje met de studenten te spelen.
Vervolgens was Boris Veldhuijzen van Zanten de volgende spreker op het podium. Hij werd door mij geinterviewd en maakte het geboeide publiek duidelijk dat je als ondernemer vooral je passie moet volgen en niet bang moet zijn om je ideeen met andere te delen. Als je jouw idee overtuigend brengt zal een ander meestal denken "goed idee, maar hij/zij doet het al" en dus niet met jouw idee aan de haal gaan.
Karen Romme sloot het symposium af en vertelde wat zij als ondernemer allemaal geleerd had in de afgelopen tijd. Na een avontuur in de evenementenbranche en de bladenmarkt, doet ze nu datgene waar ze goed in is, nml. het schrijven van boeken. Vers van de pers presenteerde ze haar ondernemerskalender en vertelde dat ze afstudeerde met een 3,5 voor haar Nederlands opstel. Ze gaf de studenten allerlei tips op het gebied van ondernemen en haalde een onderzoek aan waaruit blijkt dat 93% van de mensen die een onderneming hebben gestart geen spijt hebben gehad hun aktie. Onafhankelijk van het feit of de onderneming al dan niet succesvol was.
We verlieten de zaal met een goed gevoel.

Siem

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *