Deze maand 8 films gezien. Megalopolis viel tegen. Kon niet goed in de vibe van de film komen. Babygirl van Halina Reijn was echt de moeite waard, net als de Room next door en de black box diaries. Met mijn dochter Tamar ging ik naar de Gremlins (1984). In haar jeugd hadden we deze film grijs gedraaid, maar ik kon mij er weinig van herinneren. Het bleek een Steven Spielberg film, maar de film kon lang niet het niveau van E.T. of Batteries not included halen. Toch was het leuk om hier naar te kijken, mede door het briefje uit de jaren negentig dat Tamar schreef over ons filmbezoek indertijd(zie foto).
Opnieuw deze roman van Maarten’t Hart over het huwelijk met veel plezier gelezen. Alhoewel ik niks heb met Bach en al die andere componisten die in deze roman de revue passeren, blijft het boek boeien tot het eind. De worsteling die de hoofdfiguur heeft met het intense verlangen naar het vrouwelijke geslacht wordt op een heel beeldende manier onder woorden gebracht. De roman is heel vermakelijk en geeft een helder inzicht in de dillema’s die zich voordoen op het levenspad van een getrouwde man.
Vandaag las ik dit boek van Ernst-Jan Pfauth uit. Ik volg Ernst-Jan al zo’n 15 jaar, ben geabonneerd op zijn nieuwsbrief en hij heeft een paar keer een gastcollege gegeven aan mijn studenten. Vaak zagen we elkaar ook even op Lowlands. Het dankboek en het persoonlijk manifest kende ik al. Ik zag op tegen het lezen van dit boek, omdat ik vreesde dat dit een van de zovele zelfhulpboeken zou worden.
Ernst-Jan heeft mij echter aangenaam verrast! De vormgeving en de opmaak van het boek maken het zeer leesbaar. De kapstok van het vliegwiel zorgt er voor dat alles logisch in elkaar valt en de voorbeelden die hij aanhaalt zijn goed navolgbaar en navoelbaar. Ik kreeg even jeuk van gelukmakers en gelukkrakers, maar ook deze termen doen geen afbreuk aan de inhoud van de boodschap. Nergens is Ernst-Jan drammerig, maar hij is wel duidelijk en als ervaringsdeskundige geeft hij goede tips en leeft hij met je mee. Als je bewuster wilt omgaan met de kostbare tijd die je gegeven is op deze aardkloot, dan is dit boek een aanrader!
Eindelijk heeft hij de P.C.Hooft prijs toegekend gekregen. Ter gelegenheid daarvan las ik zijn autobiografie: Het roer kan nog zes maal om (1984) en het boek van Elsbeth Etty over zijn leven: Minnebrieven aan Maarten (2019). Elsbeth Etty eindigt haar boek met de opmerking dat het onbegrijpelijk is dat Maarten ‘t Hart nog steeds niet de P.C.Hooft prijs heeft gekregen. Vijf jaar later is het eindelijk zo ver.
In het boek van Elsbeth lees je over de complexe persoonlijkheid Maarten ‘t Hart. Regelmatig door zijn vader geslagen (mishandeld), een vrouw in een mannenlichaam, “misbruikt” door pedofiele orgelspelers en meerdere malen smoorverliefd op andere vrouwen. Toch inmiddels al weer 50 jaar getrouwd met Hanneke van den Muyzenberg. Hij heeft een aparte opvatting over liefde, degene die je liefhebt daag je uit en drijf je tegen je in het harnas. Psychologisch duidt je dit waarschijnlijk als een hechtingsprobleem, maar ik ben geen psycholoog.
Ondanks dit alles is Maarten ‘t Hart een bijzonder monter persoon en herken ik veel van mijzelf in hem. De extreme worsteling met het geloof heb ik niet doorgemaakt, maar ook ik heb er 20 jaar van mijn leven over gedaan om het geloof enigszins te kunnen duiden en het christusprincipe een plek in mijn leven te geven.
Door de jaren heen heb ik de meeste van zijn romans met veel plezier gelezen. De erkenning van zijn waarde voor de Nederlandse literatuur doet mij goed en geeft mij de motivatie om het komend jaar een aantal van zijn romans te herlezen.
De periode dat Queen de wereld veroverde met albums als, a night at the opera, a day at the races, News of the world en Jazz. Op mijn nieuwe pickup (gekocht van het geld dat ik verdiende met mijn krantenwijk) draaide ik regelmatig het album a night at the opera en Jazz. Het nummer Mustafa was in die tijd een van mijn favorieten. De poster van bycicle race mocht ik niet in mijn kamer ophangen, maar sprak wel tot mijn verbeelding.
Fat bottomed girls heb ik samen met mijn zoon Jonathan regelmatig live uitgevoerd. Ook het nummer Don’t stop me now is een nummer dat ik graag ten gehore breng. In deze tijd werd natuurlijk ook het nummer Bohemian Rhapsody geschreven, wat tot op de dag van vandaag nog altijd de nummer 1 positie inneemt in de top 2000. Queen had zakelijk de nodige dingen te verhapstukken en wisselde een paar keer van managers. Eind jaren 70 produceerden ze het album Jazz in het buitenland om belastingtechnische redenen.
Dit jaar heb ik vanaf januari t/m juli elke maandag opgetrokken met mijn 3 jarige kleinkind Aida. Deze dagen hebben ons dichterbij elkaar gebracht. Voor mij was het elke keer weer een feestje om door dit enthousiaste kind ontvangen te worden! Vanaf september gaat ze als 4 jarige naar de basisschool en zie ik haar en haar zus Mia van 6 elke maandagmiddag na school.
Sinds het overlijden van mijn vader in november 2016 bezoek ik elke woensdag mijn moeder. Dit jaar is ze 90 geworden en je merkt dat de slijtage toeslaat. We hebben een prachtig feestje gehad op haar verjaardag, 10 juni van dit jaar. Ze is nog steeds helder, maar af en toe ziet ze dingen die wij niet waarnemen.
Dit jaar was het 10 jaar geleden dat ik voor het eerst optrad in het Mauerpark in Berlijn, bij de bearpitkaraoke van Gareth Lennon(Joe Hachiban). Dit jaar ben ik er weer 4 zondagen geweest en heb 6 liederen mogen zingen. Met mijn broer Michel heb ik de pianoman gezongen. Ik kan het iedereen aanraden om deze happening mee te maken!
Ik las dit jaar 42 boeken. Een van mijn intenties was elke week een boek. Ik kwam er aardig in de buurt. De volgende boeken kan ik iedereen aanraden: De Bolle Gogh van Jaap Cohen, het mes van Salman Rushdie, Demon Copperhead van Barbara Kingsolver, 7 dieren bijten terug van Frank Westerman en orbital van Samantha Harvey. Dit laatste boek won de booker prize en verhaalt over het leven van kosmonauten, zij weet je zo mee te nemen dat je een beetje in de huid kruipt van deze mensen en een interessante kijk krijgt op het leven op aarde.
Ik zag dit jaar circa 60 films en maakte voor Cineville een top 5:
De film outrun maakte eigenlijk het meeste indruk op mij. Het gaat om het gevecht tegen een alcoholverslaving. Deze strijd wordt op een dusdanige manier in beeld gebracht dat je met de hoofdpersoon kunt meeleven. Echt indrukwekkend!
In zijn nieuwsbrief schrijft Ernst-Jan over zijn boek: intentioneel leven. Ik volg hem al zo’n vijftien jaar en we kwamen elkaar regelmatig tegen op Lowlands en bij TNW. Zijn interesse in zelfhulpboeken was mij al bekend en Ernst-Jan heeft zijn visie een paar keer met mijn studenten gedeeld. Zelf ben ik opgegroeid met het Christus principe en heb me op jonge leeftijd daarin verdiept. Onbaatzuchtige liefde en gemeenschapszin staan daarbij centraal. Aan het begin van de 21e eeuw heb ik me verdiept in de 7 habits van Covey en rond 2010 werd ik geïnspireerd door Guus Kuijer’s boek: hoe wordt ik gelukkig. Dit jaar heb ik de stappen doorlopen die in het boek het présence proces van Michael Brown worden uiteengezet. Al met al ben ik in de loop der tijd steeds beter in balans gekomen, een gezonde geest in een gezond lichaam. Elk jaar leer ik nog dingen bij.
Een van mijn inspiratiebronnen is het Lowlands festival, sinds 1996 ga ik hier naar toe en mijn kinderen, inmiddels 38 en 41 jaar, gaan nog steeds met mij mee. Op het Lowlands terrein doe ik elk jaar weer nieuwe inspiratie op door te genieten van boekbesprekingen, films en muziek. Elk jaar leg ik ook weer contacten met nieuwe mensen. Dit jaar kwam ik Tonia Wong Chung tegen op Lowlands bij een tantra sessie die zij hier belegde. Door een boek van haar te lezen en haar te volgen op Instagram kwam ik dit jaar in een zweethut terecht. Deze sessie zal ik niet licht vergeten en heeft mijn interesse in Reiki aangewakkerd.
Qua documentaires werd ik dit jaar het meest aangegrepen door de documentaire over de westbank: no other land In deze documentaire zien we een Palestijnse en een Israëlische jongeman samen optrekken en worden de verschrikkingen in beeld gebracht van de politiek die Israël ten uitvoer brengt t.o.v. de Palestijnen. Door het kijken naar deze film wordt je met je neus op de feiten gedrukt en krijg je weerzin tegen de manier waarop het Israëlische leger omgaat met de Palestijnen die al jaren in dit land wonen.
Ik ben er alweer een paar jaar mee bezig, maar doe het steeds weer met meer plezier: zwemmen in open water. Ik heb dit jaar het aantal zwemkilometers aan de borneokade verdubbeld van 20 km naar 40 km en hoop ook in 2025 van deze gezonde bezigheid te blijven genieten.
Mijn zwemomgeving
Tot slot mag ik niet vergeten mijn podcast te vermelden. In het kader van mijn jubileum (40 jaar in het onderwijs) interviewde ik vier ex-studenten: Noëlle van de Bergh(hva), Tom van Bokhoven(hva), Andy Vrijhoef (Augustinus College) en Isabelle de Groot(hva). In 2025 wil ik nog zeker 5 nieuwe namen aan dit lijstje toevoegen: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/mmci-podcast-studenten-hva/id1562907602
Samantha Harvey schreef het boek met deze titel en won er dit jaar the booker prize mee. Ze kreeg deze prijs helemaal terecht, aangezien het boek voor zichzelf spreekt. Je leert zes astronauten kennen die in een ruimte station om de aarde cirkelen. Onderwijl wordt je op de hoogte gehouden van hoe de astronauten naar de aarde kijken en dat er zich terloops een storm ontwikkeld. Tevens krijg je een inzicht in de manier waarop de kosmonauten met elkaar leven en hoe ze zich verhouden tot hun familie op aarde. Het is een aangrijpend boek. Ik heb het in een ruk uitgelezen.
Een gedenkwaardig optreden van de band in 1974, op het moment dat de eerste drie albums geproduceerd waren, Brian May hersteld was van een ziektebed met hepatitis en de band bijna failliet was vanwege het slechte management. Tijdens dit concert zie je de kracht van het viertal als band. Het is een prachtig optreden, waarin alle nummers uit het begin van hun carrière tot hun recht komen: Liar, Stonecoldcrazy, now I’m here, Killer Queen, Ogre battle, om maar een paar van de nummers te noemen. Echt leuk om dit 50 jaar na dato opnieuw te mogen beleven.
In mei waren we bij de try-out van het concert van Roos en nu zat ik in de Herz zaal van Tivoli op de eerste rij te kijken naar haar verrichtingen.
Wat is het een prachtige show geworden. Roos en sunsunsun zijn volledig op elkaar ingespeeld en de prachtige lichtshow maakt het stuk compleet. Roos geeft zich met hart en ziel en neemt je mee naar het wilde westen. Ik moest erg denken aan Florence and the machine.
Gisteren begonnen met het opnieuw beluisteren van het repertoire van Queen. Ik heb een box met alle LP’s die ze in de studio hebben opgenomen en het boek Queen Compleet, met alle verhalen over de songs en de manier waarop deze zijn opgenomen. Ook wordt er gerefereerd aan de ontstaansgeschiedenis en de inspiratiebronnen.
De eerste albums van Queen in het begin van de jaren 70 bevatten voor het doorsnee publiek veel onbekende nummers. Pas vanaf hun 3e LP Sheer hart attack met daarop het nummer killer queen breekt Queen door bij het grote publiek.
Op de eerste albums verschijnen veel nummers die gerelateerd zijn aan fantasie verhalen en/of gedichten. Het nummer Great king Rat bijvoorbeeld is gerelateerd aan een oud Engels kinderliedje Old king Cole. Het nummer my Fairy King verwijst naar het verhaal van de rattenvanger van Hamelen. Echt leuk om door deze achtergrond verhalen heen te lezen, gedurende het luisteren naar de nummers van Queen.
Manage Consent
To provide the best experiences, we use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Functional
Altijd actief
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.