Interview AT5

Vanmiddag voor het programma Amsterdam inc. van AT5 geïnterviewd  door  een hele aardige journaliste. Het ging over vrouwelijke ondernemers en is vanaf maandag te zien op AT5. Vrouwelijke ondernemers starten meestal later dan mannelijke ondernemers en maken vaker gebruik van eigen geld dan mannen. Vrouwelijke ondernemers zijn nog steeds ondervertegenwoordigd in het totaal, maar de interesse neemt toe.

Studiehulp Montijn

Vandaag bij Noortje Montijn wezen kijken. Ze studeert af op haar eigen bedrijf “studiehulp Montijn” . Inmiddels heeft ze haar eerste klant begeleid en haar eerste omzet gerealiseerd. De komende tijd gaat ze onderzoek doen en reclame maken voor haar dienst. Ze is te vinden in Grootebroek en om de hoek van haar bedrijf staat een middelbare school. Dit zou dus een succes kunnen worden…

Het zijn net mensen

Vandaag het boek van Joris Luyendijk uitgelezen. Het boek geeft een voor mij verrassend inzicht in de media en de manier waarop berichtgeving in de Arabische gebieden tot stand komt. Het land met de beste PR-machine is in staat om zijn boodschap over te brengen. De overige partijen komen niet echt aan bod. Door dit boek ook iets bewuster geworden van de dictatoriale status van de meeste Arabische landen. Het leven in een bezet gebied en alle gevolgen die daar aan hangen wordt pakkend in beeld gebracht. Ook de onmacht van de Arabieren om de echte issues aan de kaak te stellen is schrijnend. Voor iedereen die iets over de Arabische zaak wil weten een aanrader.

Centres of entrepreneurship in Den Haag

Vrijdag 22 februari kwamen vertegenwoordigers van de de zes centres of entrepreneurship in Den Haag bij elkaar om kennis te maken met elkaar. Elk centre kreeg 3 minuten om zijn centre voor te stellen.
Ton Lammers van de hogeschool van de kunsten uit Utrecht memoreerde dat het vroeger “not done” was voor een kunstenaar om ondernemer te worden. Tegenwoordig zijn de meeste kunstenaars veel commerciëler gericht. De Hogeschool gaat deze kunstenaars ondersteunen door studenten te laten starten tijdens hun studie met een eigen bedrijf.
Roy Thurik van de Erasmus universiteit te Rotterdam bracht het HOPE onder de aandacht, hier is ook de Technische universiteit van Delft en de universiteit van Leiden bij betrokken. Hij memoreerde hoe in Duitsland miljoenen in ondernemerschap geïnvesteerd werden en uiteindelijk geen resultaten tot stand kwamen. Via het HOPE initiatief dienen interdiscipinaire teams vanuit de diverse universiteiten te ontstaan die via een incubator nieuwe producten en diensten op de markt gaan zetten. Het resultaat staat voorop!
Jan Cobbenhagen lichtte het initiatief vanuit de universiteit van Maastricht toe. Veel activiteiten om ondernemerschap te stimuleren staan gepland. De universiteit “wants to foster the entrepreneurial spirit” memoreerde hij. Alle speeches werden immers in het Engels gehouden vanwege de aanwezigheid van de vice president van de Kaufmann Foundation Dennis Creek. Een initiatief van Maastricht dat binnenkort plaats vind is een wedstrijd voor vrouwelijke ondernemers met een hoofdprijs van 20.000 euro.
Geert Jan Sweers vertelde over het initiatief vanuit de Hogeschool van Arnhem om PABO studenten ondernemerschap onderwijs uit te laten voeren op basisscholen. Immers als je een cultuurverandering te weeg wilt brengen moet je vroeg beginnen. Het gaat immers om de “mindset” zoals Dennis Creek memoreerde. Dit initiatief werd door het ministerie van economische zaken als beste beoordeeld.
Vanuit Wageningen en de CAH te Dronten komt het initiatief van het Dutch-Agro food network of entrepreneurship.Hier wordt het ondernemerschap in de agrarische sector gestimuleerd.
Tot slot heb ik zelf het CASE intiatief vanuit Amsterdam gepitchd. Daarbij heb ik geprobeerd de spade van Arie Appel te laten spreken als instrument om de diepte in te gaan en het ondernemerschap bij onze studenten omhoog te halen. Ik heb ons initiatief om Nederlandse Cases in entrepreneurship te gaan schrijven en de summerschool onder de aandacht gebracht.
Na de speeches van de CoH’s nam Dennis Creek het woord over en vertelde over zijn ervaringen in de United states. Cultuurverandering was voor mij het belangrijkste woord dat bleef hangen. “Studying entrepreneurship is different from doing entrepreneurship” Hij vroeg zich af of de universiteiten in Nederland werkelijk samen gingen werken en vond de pitches niet bijster goed. Met deze opmerkingen konden we aan het werk gaan en na een uitstekende Japanse lunch gingen we allemaal goedgemutst huiswaarts.

nog meer foto’s

De spade van Arie Appel

Morgen komen de vertegenwoordigers van de zes Centers of Entrepreneurship bij elkaar in den haag in het ondernemerscafe. Het Amsterdamse initiatief CASE(Centrum van Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship) was als vierde geëindigd in deze subsidieronde. Drie van de zes voorstellen waren beter dan het voorstel van CASE. Ik ben dus zeer benieuwd naar de initiatieven en hoop op een inspirerende ochtend. Een gedeelte van de morgen zal in het Engels gesproken worden vanwege het feit dat er iemand van de Kaufmann foundation uit Amerika aanwezig is. Ik zal de spade van Arie Appel meenemen als voorbeeld van vehicle voor het verplaatsen van jonge bomen uit een beschermde wereld naar de grote buitenwereld. Op deze manier hoop ik de discussie op een ludieke wijze te kunnen openen.

 

Ondernemen kun je leren

In het parool van vrijdag vermelde Mirjam van Praag dat ondernemers met een universitaire opleiding succesvoller zijn dan ondernemers met een lagere opleiding. DIt blijkt uit een onderzoek dat Mirjam en Fransesca Cardia vorig jaar gedaan hebben onder de succesvolle ondernemingen van de laatste jaren. In die zin is het ook noodzakelijk om in onderwijs te investeren en studenten te motiveren om niet voor de veilige weg van het werknemerschap te kiezen, maar de avontuurlijke weg van de ondernemer te bewandelen. De UvA, HvA , VU en HiH hebben daarom de handen ineen geslagen en zich verenigd in CASE(Centrum Amsterdamse Scholen voor Entrepreneurship). Vanuit het ministerie van Ec.zaken en onderwijs is een subsidie van zes miljoen beschikbaar gesteld om het onderwijs in ondernemerschap te bevorderen. Ik mag hier ook aan meehelpen.
Het artikel uit het parool is hier te downloaden:
Download 080215-CASE-MirjamvnPraag.pdf

No country for old men

Vannacht de film “no country for old men” zitten bekijken. Ik ben een echte fan van de Coen brothers, maar deze film kwam niet echt binnen. Ik had er juist zoveel van verwacht. Net als bij “lost in translation” was ik de weg op het einde helemaal kwijt. Ik snap niet dat deze film 8 oscarnominaties heeft gekregen en ben bang dat er weinig verzilverd gaat worden. De killer in deze film is zeer origineel neergezet, alleen al vanwege het wapen dat hij gebruikt, maar verder kom ik even niet. Moet in de komende weken een moment zien te vinden om nogmaals te gaan kijken.

Juno

Deze week de film Juno gezien. Een komische film over de zwangerschap van een minderjarig meisje. De film is erg leuk opgezet en boeit van begin tot einde. Er zit veel droge humor en er wordt af en toe op het randje geacteerd, maar dat mag de pret niet drukken. Echt een aanrader!

Een still van een van de mooiste scènes uit de film

Studentondernemers gezocht

In samenwerking met AT5 gaan we in april weer opnames maken voor het programma de elevatorpitch. We zijn op zoek naar studenten van de HvA, UvA, VU en HiH die hun onderneming willen pitchen voor een deskundige jury. De winnaar van de pitch kan rekenen op een prijs waarmee zijn onderneming op een hoger niveau getild kan worden. Zie promo voor meer informatie

Student Arthur Muller van chauffeurs diensten Cratos werd vandaag geïnterviewd voor AT5:
Studenten van de HvA bij AT5 INC