Bloemenverkoop

Elk halfjaar laten we de studenten van de minor ondernemerschap bloemen verkopen. Ook dit jaar weer. Dinsdag 30 september om 9:00 uur kwam op de Vijzelstraat een grote vrachtwagen langsrijden vanuit Aalsmeer met 2.500 bossen astromeria’s. De studenten van de minor ondernemerschap hadden de opdracht gekregen zoveel mogelijk bloemen te verkopen en daarvoor van te voren een verkoopstrategie te ontwikkelen. De minimale afname was 15 bossen per persoon. De bossen moesten van te voren afgerekend worden a € 1,70 per bos.
Het groepje van Cheryl Lont, Eelco de Beer en Anne Marije Dijkstra hebben de meeste bossen(240) besteld en daarvoor een speciale strategie bedacht in het kader van de nationale “vergeet ze niet dag” op 1 oktober.  Zij zijn bij de locale middenstand langs geweest en hebben daar vertelt dat ze geld wilden hebben om bejaarden een bloemetje te geven in het kader van de “vergeet ze niet dag” Spontaan kregen ze 20 euro bij de bakker, 30 euro bij de slager, 15 euro bij de kaasboer enz… Vervolgens hebben de studenten de verzorgingstehuizen Tabitha en St. Jakob in Amsterdam gebeld en gevraagd of die geïnteresseerd waren in hun actie. Dat waren ze absoluut en zo werd afgesproken dat de studenten op de bejaarden in het zonnetje zouden gaan zetten. Er moest een busje gehuurd worden om de bloemen op de bestemming af te leveren. De bejaarden waren aangenaam verrast en de studenten kregen veel complimenten.


Om de actie helemaal goed af te ronden maken de studenten een bedankkaartje voor de sponsoren en als ze ook de hoogste omzet gemaakt hebben verdienen ze de kadobonnen die uitgeloofd zijn door de minor ondernemerschap.

foto’s bloemenverkoop

Deze week stond ik op havanaweb

weeklog

 

Martin Haring is bezig met de laatste loodjes van de inrichting van de nieuwe locatie van de minor Ondernemerschap op de Vijzelstraat. Op 6 oktober moet de verbouwing klaar zijn. Haring is coördinator van het Centrum voor Ondernemerschap.

Maandag
Er zitten leuke ideeën tussen de plannen van de studenten van de minor Ondernemerschap. Eén groepje wil bijvoorbeeld Billenkoek op de markt brengen. Dat moet een cadeautje worden voor iemand die bijvoorbeeld een tentamen of een rijexamen niet gehaald heeft, met als boodschap: volgende keer beter. Een ander groepje wil een dvd op de markt brengen met straatvoetbaltrucjes en weer andere studenten willen een callcenter outsourcen naar Suriname. ’s Middags heb ik overleg gehad met de architect en de aannemer, want er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat het pand hier echt bedrijfsklaar is. Tot en met vandaag hadden we bijvoorbeeld nog geen lichtschakelaars. Alles stond gewoon continu aan. Hopelijk is het op 6 oktober helemaal af. Dan moeten de computers geïstalleerd zijn en moet het internet het doen. Nu moet ik als ik ergens op ga zitten nog erg uitkijken dat het niet pas geverfd is.

Dinsdag
We hebben sinds vandaag een glaswand, waardoor we aan de zijkant uitkijken over de tuinen van mensen die aan de Kerkstraat wonen. Dat betekent ook dat we meer licht hebben in de docentenkamer. En we hebben nu ook een afscherming: de afgelopen week kwamen studenten voor elk wissewasje binnenstormen, nu is het minder makkelijk om ons in ons werk te storen.
Ik ben ook begonnen met de assessments, het beoordelen van de studenten op hun plannen. Hebben ze een goede planning gemaakt, met meetbare ‘mijlpalen’? Wanneer zijn die eerste duizend koeken verkocht, bijvoorbeeld. In gesprekken met de studenten probeer ik te bepalen of ze genoeg commitment hebben en of ze al verbindingen hebben gelegd met marktpartijen en niet in hun eentje zitten te suffen. Soms stellen studenten zichzelf doelen die ze met twee vingers in de neus kunnen halen, waar ze nooit twintig weken mee bezig kunnen zijn. Dan moeten we toch even kijken of we de lat wat hoger kunnen leggen.

Woensdag
Voor mijn promotieonderzoek wil ik nagaan welke instrumenten ingezet kunnen worden om de ondernemerschapscompeteties van studenten te stimuleren. Je kunt dan denken aan een nieuwe methode voor het schrijven van een ondernemingsplan, het inzetten van een externe coach of het plaatsen van studenten in een uitdagende omgeving. Inderdaad, bijvoorbeeld zoals onze nieuwe locatie op de Vijzelstraat. Mijn beoogde promotor, met wie ik vanmorgen een gesprek had, is nog niet helemaal tevreden over de wetenschappelijke focus van mijn plannen. Ik moet iets meer de diepte in. Als mijn voorstel goedgekeurd wordt door de promotiecommissie, krijg ik van de HvA twee dagen per week voor mijn promotie. De bedoeling is dat op termijn 20 procent van de docenten een doctorstitel heeft. ’s Middags ben ik naar de Pabo Almere geweest. Daar kreeg mijn zoon Jonathan zijn diploma. Elke student hield daar een praatje over zijn of haar onderzoek; Jonathan heeft zich beziggehouden met techniek in het onderwijs. Natuurlijk ben ik hartstikke trots op mijn gediplomeerde hbo-zoon.

 

Donderdag
Bij de netwerkborrel vanmiddag hebben we de restjes opgemaakt van de redactie van het blad Glamour. Die hadden gisteren een feestje hier in het pand. Op AT5 werd gezegd dat Glamour ook het restaurant hier gaat runnen, maar dat klopt niet. Het zijn namelijk studenten van de minor Ondernemerschap die aan het onderzoeken zijn of ze hier op de zevende verdieping niet een lunchroom/koffiegelegenheid kunnen opzetten. Op de borrel waren zeker tachtig mensen, waarvan de helft studenten van de minor. Verder waren er mensen van bedrijven uit het pand, zoals reclamebureau Sellmore, dat onder andere werkt voor de Bijenkorf, Fabrique die de techniek verzorgen voor de Lowlands-website, en een eenmansbedrijfje dat zich gespecialiseerd heeft in icoontjes voor websites.

Vrijdag
Vanochtend ben ik met de trein naar Rotterdam geweest om met studenten een sessie bij te wonen van Kaos Pilots. Dat is een Deense organisatie die een aantal jaar geleden is opgezet om het ondernemerschap in Denemarken te stimuleren. Dat is gelukt en daarna zijn ze het idee over heel Europa uit gaan spreiden, met Nederland als eerste land. Het idee is dat studenten gedwongen worden meteen aan de slag te gaan, zonder doortimmerd businessplan, gebruikmakend van het geld en de mogelijkheden die ze hebben, en de problemen overwinnen terwijl ze zich aandienen. Dertien studenten van ons volgen tien lessen bij Kaos Pilots om te zien of het wat voor ze is, als alternatief voor het meer traditionele onderwijs op de Vijzelstraat. En voor mijn promotie is het natuurlijk weer een mooi onderzoeksobject.



Als ik straks weer op de Vijzelstraat ben, hoop ik iemand van KPN op te vangen. Die zou eigenlijk gisteren al komen, maar toen kwam-ie natuurlijk weer niet opdagen. Hij kon de receptie niet vinden. Ik hoop dat het vanmiddag wel lukt om de lijn door te meten, want dan hebben we volgende week tenminste internet. Vanmiddag ga ik ook nog het MOND Magazine in elkaar sleutelen, de wekelijkse nieuwsbrief van de minor. Dat is mijn vaste vrijdagmiddagklusje. Er komt een aankondiging in van de ondernemersquiz op 8 oktober en natuurlijk een verslagje van de netwerkborrel.

WV-HEDW 14 – DVVA 15 1-5

Vandaag even bij Jonathan wezen kijken. Hij voetbalt samen met Vincent en nog een dozijn andere gasten in een zaterdag elftal. Volgende week ga ik er weer naar toe, maar dan als scheidsrechter. De fluit wordt weer uit het vet gehaald. Ik heb een sportieve 1e helft gezien. Leuk dat Jonathan bij ons om de hoek voetbalt. Volgende week woensdag krijgt hij zijn diploma! Weer een onderwijzer in de familie.

De Dijk : Brussel

28 augustus naar de melkweg geweest om de dijk te beluisteren. Ze speelden alle nummers van de nieuwe cd brussel. Echt weer helemaal goed! Mijn favoriet: “mooier dan nu zal het nooit gaan”. Vakwerk wat de jongens presteren. Gisteren weer kaartjes gekocht voor het optreden op 18 december in Paradiso. Een van de altijd weer terugkerende hoogtepunten van de avond is het nummer “onderuit” met de schitterende saxofoon solo van Roland Brunt. Elke keer weer kippevel!
Deze keer door mij opgenomen voor de liefhebbers:

The 4-hour workweek – Timothy Ferris

Dit weekend weer een boek ter hand genomen. Heerlijk om al deze open deuren te lezen en terug te denken aan de boeken van o.a. Robert Benninga en Stephen Covey. Bij het lezen van dit boek werd ik weer getroffen door de titel van mijn weblog "don’t try so hard". Een queen song met het refrein :

Oh don’t try so hard
Oh don’t take it all to heart
It’s only fools they make these rules
Don’t try so hard

Afgelopen weken weer heel hard gewerkt, maar ook veel genoten van dit werk. Schiterrende karaoke songs gezongen, mooie concerten bezocht en goede films gezien. Ik heb het boek van Timothy nog niet uit maar wat me erg aanspreekt is het uitzetten van korte lijntjes en het doen van dingen waar je blij van wordt. Heerlijk te merken dat je daar al jaren mee bezig bent, maar dat je nog een hoop bij te leren hebt. Goed om je dat via zo’n boek weer bewust van te worden. Kortom mensen ga dit boek lezen en don’t try so hard!

Logo CASE

Langzaam maar zeker wordt CASE opgenomen in de vaart der volkeren. Afgelopen dinsdag werd het logo-ontwerp besproken. Directeur Erik Boer presenteerde met trots het kleurrijke logo waarin de Rubik cube en de Andreas kruizen van de gemeente Amsterdam zijn verwerkt. Het lettertype van CASE verraadt de zoektocht naar flitsend ondernemerschap. Ja, ja CASE is coming!

Met de studenten van de minor naar Apeldoorn

Van woensdag tot vrijdag waren de studenten van de minor te vinden in de stay okay in Apeldoorn. Tijdens brainstorm sessies werden ideeën uitgewisseld en uiteindelijk ontstonden er concepten die wellicht in de komende twintig weken uitgevoerd kunnen worden. Daar hebben we “koekje van eigen deeg”, een stagebemiddelingsbureau, een lolly met mintsmaak, een reisbureau voor wintersporters, een in- en export bedrijf, een bureau voor rechtshulp, enz… In het totaal zijn er veertig groepjes gevormd.

Ook de bedrijven die meededen aan de meet & match zullen van de studenten kunnen profiteren. Helaas hebben we niet voor alle bedrijven een match kunnen maken. Wellicht verandert er op dat gebied nog iets in de loop van de komende weken.
Woensdag avond was er de youtube karaoke. Zo’n veertig studenten hadden een karaokesong van youtube geplukt en brachten die deze avond ten gehore. Andre Hazes, de spice girls, abba, Jan Smit en niet te vergeten een echte Duitse schlager.
Op donderdag was het prachtig weer en werd er verder gewerkt aan het idee en gebruikte men o.a. de SCAMPER methode om het idee van alle kanten te bekijken. ‘smiddags stond in het teken van samenwerking. Studenten kregen opdrachten waarbij ze gedwongen werden om samen te werken. Er werd een katapult gebouwd, men moest op evenwichtsbalken balanceren en kregen de opdracht een mijnenveld te overbruggen. Aan het eind van de middag werden petflessen de lucht in geschoten en werden tien studenten beloond met het boek “ondernemersvuur” vanwege hun mooie visitekaartjes.
De sessie in Apeldoorn werd vrijdagochtend afgesloten met de pitches van de teams en de ideeen. Met een goed gevoel verspreidde iedereen zich weer over Nederland.
Foto’s Apeldoorn

Minor ondernemerschap gestart

Afgelopen week zijn de 120 nieuwe studenten van de minor ondernemerschap begonnen. We hebben een intensieve week gehad. Een van de hoogtepunten was de masterclass van Robert Benninga. Mijn bevindingen heb ik gerapporteerd in het mondmagazine De studenten zijn nu karaoke songs aan het verzamelen voor de karaoke in Apeldoorn. Er zitten een aantal leuk inzendingen bij.