Deze week stond ik op havanaweb

weeklog

Martin Haring is bezig met de laatste loodjes van de inrichting van de nieuwe locatie van de minor Ondernemerschap op de Vijzelstraat. Op 6 oktober moet de verbouwing klaar zijn. Haring is coördinator van het Centrum voor Ondernemerschap.

Maandag
Er zitten leuke ideeën tussen de plannen van de studenten van de minor Ondernemerschap. Eén groepje wil bijvoorbeeld Billenkoek op de markt brengen. Dat moet een cadeautje worden voor iemand die bijvoorbeeld een tentamen of een rijexamen niet gehaald heeft, met als boodschap: volgende keer beter. Een ander groepje wil een dvd op de markt brengen met straatvoetbaltrucjes en weer andere studenten willen een callcenter outsourcen naar Suriname. ’s Middags heb ik overleg gehad met de architect en de aannemer, want er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat het pand hier echt bedrijfsklaar is. Tot en met vandaag hadden we bijvoorbeeld nog geen lichtschakelaars. Alles stond gewoon continu aan. Hopelijk is het op 6 oktober helemaal af. Dan moeten de computers geïstalleerd zijn en moet het internet het doen. Nu moet ik als ik ergens op ga zitten nog erg uitkijken dat het niet pas geverfd is.

Dinsdag
We hebben sinds vandaag een glaswand, waardoor we aan de zijkant uitkijken over de tuinen van mensen die aan de Kerkstraat wonen. Dat betekent ook dat we meer licht hebben in de docentenkamer. En we hebben nu ook een afscherming: de afgelopen week kwamen studenten voor elk wissewasje binnenstormen, nu is het minder makkelijk om ons in ons werk te storen.
Ik ben ook begonnen met de assessments, het beoordelen van de studenten op hun plannen. Hebben ze een goede planning gemaakt, met meetbare ‘mijlpalen’? Wanneer zijn die eerste duizend koeken verkocht, bijvoorbeeld. In gesprekken met de studenten probeer ik te bepalen of ze genoeg commitment hebben en of ze al verbindingen hebben gelegd met marktpartijen en niet in hun eentje zitten te suffen. Soms stellen studenten zichzelf doelen die ze met twee vingers in de neus kunnen halen, waar ze nooit twintig weken mee bezig kunnen zijn. Dan moeten we toch even kijken of we de lat wat hoger kunnen leggen.

Woensdag
Voor mijn promotieonderzoek wil ik nagaan welke instrumenten ingezet kunnen worden om de ondernemerschapscompeteties van studenten te stimuleren. Je kunt dan denken aan een nieuwe methode voor het schrijven van een ondernemingsplan, het inzetten van een externe coach of het plaatsen van studenten in een uitdagende omgeving. Inderdaad, bijvoorbeeld zoals onze nieuwe locatie op de Vijzelstraat. Mijn beoogde promotor, met wie ik vanmorgen een gesprek had, is nog niet helemaal tevreden over de wetenschappelijke focus van mijn plannen. Ik moet iets meer de diepte in. Als mijn voorstel goedgekeurd wordt door de promotiecommissie, krijg ik van de HvA twee dagen per week voor mijn promotie. De bedoeling is dat op termijn 20 procent van de docenten een doctorstitel heeft. ’s Middags ben ik naar de Pabo Almere geweest. Daar kreeg mijn zoon Jonathan zijn diploma. Elke student hield daar een praatje over zijn of haar onderzoek; Jonathan heeft zich beziggehouden met techniek in het onderwijs. Natuurlijk ben ik hartstikke trots op mijn gediplomeerde hbo-zoon.

Donderdag
Bij de netwerkborrel vanmiddag hebben we de restjes opgemaakt van de redactie van het blad Glamour. Die hadden gisteren een feestje hier in het pand. Op AT5 werd gezegd dat Glamour ook het restaurant hier gaat runnen, maar dat klopt niet. Het zijn namelijk studenten van de minor Ondernemerschap die aan het onderzoeken zijn of ze hier op de zevende verdieping niet een lunchroom/koffiegelegenheid kunnen opzetten. Op de borrel waren zeker tachtig mensen, waarvan de helft studenten van de minor. Verder waren er mensen van bedrijven uit het pand, zoals reclamebureau Sellmore, dat onder andere werkt voor de Bijenkorf, Fabrique die de techniek verzorgen voor de Lowlands-website, en een eenmansbedrijfje dat zich gespecialiseerd heeft in icoontjes voor websites.

Vrijdag
Vanochtend ben ik met de trein naar Rotterdam geweest om met studenten een sessie bij te wonen van Kaos Pilots. Dat is een Deense organisatie die een aantal jaar geleden is opgezet om het ondernemerschap in Denemarken te stimuleren. Dat is gelukt en daarna zijn ze het idee over heel Europa uit gaan spreiden, met Nederland als eerste land. Het idee is dat studenten gedwongen worden meteen aan de slag te gaan, zonder doortimmerd businessplan, gebruikmakend van het geld en de mogelijkheden die ze hebben, en de problemen overwinnen terwijl ze zich aandienen. Dertien studenten van ons volgen tien lessen bij Kaos Pilots om te zien of het wat voor ze is, als alternatief voor het meer traditionele onderwijs op de Vijzelstraat. En voor mijn promotie is het natuurlijk weer een mooi onderzoeksobject.

Article_kaos

Als ik straks weer op de Vijzelstraat ben, hoop ik iemand van KPN op te vangen. Die zou eigenlijk gisteren al komen, maar toen kwam-ie natuurlijk weer niet opdagen. Hij kon de receptie niet vinden. Ik hoop dat het vanmiddag wel lukt om de lijn door te meten, want dan hebben we volgende week tenminste internet. Vanmiddag ga ik ook nog het MOND Magazine in elkaar sleutelen, de wekelijkse nieuwsbrief van de minor. Dat is mijn vaste vrijdagmiddagklusje. Er komt een aankondiging in van de ondernemersquiz op 8 oktober en natuurlijk een verslagje van de netwerkborrel.

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *