eckart’s notes

Dit weekend uitgelezen. Succes story over de oprichting en uitbouw van een detacheringsbureau. De oprichter beschrijft de achtergronden van het succes. De boodschap komt er op neer dat bij groei het bedrijf zich opsplitst en een nieuwe eenheid creëert waarbij de CEO volledig verantwoordelijk is voor de toko. Het concept vertoont gelijkenissen met franchising. De kurk waar alles op lijkt te drijven is de passie voor het werk en het bedrijf. Persoonlijke betrokkenheid van de CEO is essentieel voor succes. Leuk management boek.

Heiligwording van Berthe Ploos

Deze week het boek gelezen over de heiligwording van Berthe Ploos van Hannes Meinkema.
Het verhaal gaat over een eenzame jonge vrouw die zich afzondert van de wereld en op het werk gepest wordt. Langzaam kruipt ze echter uit haar schulp en legt ze contacten met de buitenwereld. Dit leidt tot allerlei grappige en ontroerende situaties. Ik heb het boek met veel plezier gelezen en genoten van de onhandigheid van de hoofdpersoon. Door de gebaande paden te verlaten weet ze zich los te maken van haar underdog positie en krijgt ze zoveel zelfvertrouwen dat ze uiteindelijk haar eigen bedrijf start.

International entrepreneurship week

Vandaag is de international entrepreneurship week van start gegaan in de beurs van Berlage. Zelf heb ik de start helaas gemist, want ik ben nog steeds niet helemaal boven Jan. Vanavond is er ook een bijeenkomst in hotel Arena, Mirjam van Praag zal daar o.a. optreden als gastspreker. Nu ik toch thuiszit heb ik nog een kleine impressie van de catwalk tijdens de SPARK-week in elkaar gedraaid. Je ziet een paar studenten hun idee pitchen. Op de site van SPARK kun je nu ook een 10 minuten durende film over SPARK bewonderen.

Snotverkouden

Deze week weinig te melden gehad. Veel administratieve rompslomp verwerkt en met studenten gesproken over de voortgang van hun onderneming. Gisteren verkouden geworden en zit nu een beetje thuis te snotteren. Woensdag nog even langs de Marketfair geweest van de Fraijlemaborg, studenten die deelnemen aan het jong ondernemen traject boden hun producten te koop aan. Er was een “nieuwe manier” om jassen van een nummertje te voorzien, deze methode gaat volgende week in paradiso getest worden. Er waren studenten die namen gingen graveren in hockey sticks en vanuit de minor ondernemerschap was de trendy den aanwezig met haar schitterende kerstbomen.

Jar-up een van de best uitgewerkte ideeen

Vandaag mocht ik jureren bij SPARK De studenten mochten een catwalk gebruiken om hun idee te presenteren. Er waren veel ideeen die niet voor uitvoering in aanmerking kwamen of die echt door hele grote partijen uitgevoerd dienden te worden. Zo was er weer nagedacht over de bierautomaat, een pasje voor alles, een methode om je overal te registreren op een website, parkeren met een barcode, enz… Ook waren er weer de nodig ideeen in de foodsector ontwikkelt, gezond eten, bezorging aan huis van Macdonalds, stamppot in ere erstellen,… De leukste ideeen in de ogen van de jury waren de ontwikkeling van een mascotte voor de olympische spelen via crowdsourcing, een systeem voor het schoonmaken van potjes pindakaas, mayonaise enz. (jar-up) en een wekservice via de computer. Zelf heb ik de catwalk even misbruikt voor een uitvoering van “crazy little thing called love” Rinke heeft het geheel op film vastgelegd.

Foto’s van spark: spark

Start Spark door Boris Veldhuijzen van Zanten

Vandaag is op het terrein van de westergasfabriek het evenement spark gestart. 1500 propedeuse studenten van de HES van de hogeschool van Amsterdam worden de komende dagen uitgedaagd om een creatief idee uit te werken. Deze dag startte met een betoog van Boris Veldhuijzen van Zanten over het bestaan van God en de mogelijkheid van de mens om gelijk aan God te worden. De 300 aanwezige studenten luisterden geboeid naar zijn betoog. Hieronder kun je een aantal reacties beluisteren.