Surrender

Bono schreef een boek met deze titel en hing het boek op aan 40 van zijn songs. Het is een behoorlijke pil en hij wijdt erg uit over zijn bijdrage aan goede doelen. Vooral het continent Afrika heeft zijn bijzondere interesse en dan vooral ook het bestrijden van AIDS op dit continent. Allerlei Amerikaanse presidenten passeren de revue en het wordt in de loop van het boek wel duidelijk dat zijn missie niet altijd even goed valt bij zijn mede bandleden. Hij geeft toe aan het Messias syndroom te lijden. Zijn relatie met zijn vrouw Ali wordt ook breed uitgemeten en het is wel duidelijk dat zij sterk met elkaar verbonden zijn. Verder maken we kennis met Mandela, Gorbatsjov, Johny Cash en een handvol andere celebrities.

Bono blijkt sterk geworteld te zijn in het christelijk geloof en dat sijpelt duidelijk door in de songs die hij in zijn carrière geschreven heeft. Het eerste concert van U2 dat ik meemaakte was in 1997 in de kuip ter gelegenheid van POP. Ik was erg onder de indruk van deze plaat. Daarna heb ik vrijwel alle concerten van U2 bijgewoond in Nederland en heb ik ze een keer samen met Jonathan op zien treden in Wembley.

Al met al was het een langdradig boek. Wel weer een beter beeld van Bono gekregen.

Films April

Deze maand weer 5 films gezien, gisteren samen met Sander naar Vingt dieux geweest. Een feel good movie over een jongen die zijn vader verliest en dan ineens voor zijn kleine zusje moet zorgen en brood op de plank moet zien te versieren. Aandoenlijk verhaal!

De Salt Path was ook de moeite waard. Vorig jaar las ik het boek en was diep onder de indruk. De verfilming doet echt recht aan het boek en de acteurs passen helemaal in het beeld dat ik van de mensen uit het boek kreeg. Anita en ik hebben ook een klein stukje van het Salt path gelopen en ik meende dit stuk in de film terug te zien.

En fanfare was een film over een dorpsfanfare en de teloorgang van een plaatselijke fabriek. Dit is een beproefde formule voor dit soort films, ik moest denken aan Billy Elliot. De moeite waard in ieder geval!

Le comte de Monte Cristo en becoming Led Zeppelin besprak ik al eerder.

Woensdag ochtend naar Naarden gefietst, onderweg allemaal spinnenwebben.

Optimisme zonder hoop

Tommy Wieringa schreef een essay met deze titel en ik las het dit weekend. Hij heeft het vooral over de opwarming van de aarde en de gevolgen hiervan voor de biodiversiteit in Nederland en over de hele wereld. Hij waarschuwt met klem voor de gevaren op de lange termijn en vraagt ons te kijken naar de gevolgen van ons gedrag voor een volgende generatie. Onderwijl geeft hij ook aan dat hij weinig hoop heeft voor een verandering gezien het gedrag dat wij als groep tentoon spreiden. Het opruimen van vuil dat andere mensen op straat laten slingeren zit inmiddels al in zijn systeem en brengt al geen woedende emotie meer omhoog. In zijn essay gaat hij ook in op de manier waarop we elkaar informeren en geeft daarbij o.a. Bas Haring een veeg uit de pan. Al met al een intrigerend document van een van mijn nieuwe helden.

Zelf dook ik vandaag maar weer eens het water in(zonder wetsuit) om een rondje langs de Borneokade te zwemmen. De temperatuur van het water is inmiddels de 14 graden Celsius genaderd en dat maakt het allemaal goed te doen!

Informatie van Rijkswaterstaat op 27 april 2025

Slaughterhouse 5

Ik las de afgelopen weken dit boek van Kort Vonnegut opnieuw. Mede door de opmerkingen van Lieke Marsman over buitenaardse wezens werd ik getriggerd het boek opnieuw te gaan lezen. Het is een zeer amusant boek en het geeft een duidelijke boodschap over oorlog: Het zijn kinderen die oorlog voeren, niet volwassen mannen, maar 16,17,18 jarigen die nauwelijks levenservaring hebben. De hoofdpersoon heeft iets vreselijks meegemaakt tijdens de 2e wereldoorlog, namelijk het bombardement van Dresden(circa 130.000 doden). Als hij terugkomt in Amerika ligt zijn leven volledig overhoop en kan het gebeuren dat hij door aliens ontvoert wordt naar de planeet Traldamadore.

Korte samenvatting van Slaughterhouse-Five van Kurt Vonnegut volgens ChatGPT:

Slaughterhouse-Five vertelt het verhaal van Billy Pilgrim, een Amerikaanse soldaat die de verwoesting van Dresden tijdens de Tweede Wereldoorlog overleeft. Na de oorlog raakt Billy “los van de tijd” en beleeft zijn leven in willekeurige volgorde opnieuw, inclusief zijn ontvoering door aliens van de planeet Tralfamadore. Het boek mengt zwarte humor, sciencefiction en satire om de absurditeit van oorlog en het lot van de mens te tonen. Het centrale thema is dat oorlog zinloos en onvermijdelijk is — iets wat Vonnegut benadrukt met de terugkerende zin: “So it goes.”

20 jarig bestaan

Inmiddels bestaat dit blog 20 jaar. Op 16 april 2005 ben ik er mee begonnen en tot op heden tik ik mijn wetenswaardigheden in op deze plek. Lang niet elk jaar ben ik even actief geweest, maar de laatste jaren is de frequentie van mijn publicaties weer omhoog gegaan.

Vandaag was ik met Anita en de kleinkinderen in Artis en bezochten we het kindertheater de Toverknol. Tussendoor brachten we nog een bliksembezoek aan Tamar en zo hadden we een goed gevulde dag. Het openbaar vervoer hielp ons om van A naar B te komen en ons goed humeur deed de rest.

Bij de toverknol werd er een mooi verhaal opgehangen over de rups, de cocon en de vlinder. De dames die op het toneel stonden deden het heel leuk en betrokken met dansjes en vraaggesprekken de kinderen bij de voorstelling. Ze genoten allebei met volle teugen!

Pasen

2e paasdag geluisterd naar de Mattheuspassie in de hertaling van Jan Rot. Tevens hebben we gekeken naar de film Jesus Christ superstar. Uit de Mattheuspassie haal ik graag deze tekst aan:

Wees geen wezenloze lemming
op de rots van Gods bestemming
vóór we medelevend zijn
Maak je klein, kleiner, kleinst
en ondermijn…
Wij zijn de weg, wij zijn de waarheid!
De hemel licht in iedereen,
de hemel licht in iedereen.
Eenzaam samen, samen één!

Hart en ziel

Vanochtend heerlijk gerend na een goede nacht in mijn eigen bedje. Het regende heel licht en er was weer veel zuurstof in de lucht. Ik geniet altijd erg van mijn rondjes rennen door Amsterdam Oost en het Diemerpark. Anita zegt vaak dat het lijkt alsof ik in een grot gewoond heb in een vorig leven. Ik zit liever buiten, dan binnen.

Als ik zo buiten aan het rennen ben zijn al mijn zintuigen actief, ik ruik de geuren van de vlinderstruik en andere bloemen. Ik voel de wind over mijn huid strijken. Ik zie de ontwikkelingen in de natuur, het groothoefblad dat zich uitstrekt, de bomen die uitspruiten, hondsdraf langs de weg, afhankelijk van de seizoenen merk ik veranderingen op. Ik zeg de konijnen gedag, merk de vogels op en ontmoet regelmatig de buizerd in de Diemerpolder. Ik groet hem met een diepe buiging en groot ontzag. Een keer per jaar vliegt er een ijsvogel langs en ben ik in de 7e hemel.

Als ik dan thuis kom, ben ik helemaal opgeknapt en staat mijn hart open voor de dag die komen gaat. Tijdens het rennen sta ik ook sterk in contact met de aarde. Sinds een aantal jaren heb ik mij een soepele tred aangeleerd en stamp ik niet meer door de straten, maar dans ik als een licht veertje over deze aardkloot.

Vandaag was ik ook bezig de indrukken van de afgelopen week te verwerken en zong ik de liederen: doe alles wat je doet met hart en ziel en someday never comes(stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen)

De aarde trilt

Vanochtend om 6:00 uur door het Spaanse land gelopen. Voetje voor voetje in stilte. De zon kwam op en ik dacht aan mijn familie en dierbaren en noemde hun namen in mijn hoofd. Ik dacht aan mijn dode vader en moeder, aan Kees(veel te vroeg gestorven), aan Arjen(ook veel te vroeg heengegaan), Tineke(idem) en mijn oma Rie. Zij had naast mijn vader nog 12 kinderen gehad, al deze kinderen werden ter wereld gebracht, maar leefden slecht enkele minuten, vanwege een Rhesus factor in het bloed. Een euvel dat toentertijd nog niet verholpen kon worden. Tijdens mijn leven begreep ik niets van haar en was ik ook niet altijd lief tegen haar. Met terugwerkende kracht kon ik haar deze ochtend vergeving vragen en haar mijn liefde sturen. Ik hoop dat ze deze alsnog ontvangen heeft en mijn botheid kan vergeven. Waar een wandeling in de vroege ochtend al niet toe leiden kan!

Het magische pad
Bericht aan mijn oma voor haar 75e verjaardag.

Regenboog

Een groot gedeelte van de dag kletterde de regen op ons neer. Tussen de buien door was er af en toe zon en daalde er een prachtige kleurenpracht uit de hemel. Anita en ik vertelde elkaar over onze ouders en wat ze voor ons hebben betekend. Ook al hebben we het al menigmaal over beide situaties gehad, toch kwam haar verhaal diep bij me binnen en realiseerde ik me wat een verschillende jeugd we hebben gehad.

Mas Corazon

Deze week zitten we(Anita en ik) in Spanje met een groep van 6 koppels om aan onze relatie te werken. We worden daarbij begeleid door Tonia en Marcellino van healingspace. Vandaag hadden we een persoonlijk gesprek met ze en kwamen we meteen to the point. We zeiden tegen elkaar waarom we van elkaar houden en wat de struikelstenen zijn die we in onze relatie tegenkomen. De komende dagen gaan we hier verder mee aan de slag en geven we elkaar onder andere energetische massages, zodat we dichter bij ons gevoel komen.