Studentenvereniging voor ondernemers

"StudentOndernemers Amsterdam is een nieuwe vereniging, voor en door ondernemende studenten, in de regio Groot Amsterdam. Om de officiële start van de vereniging te vieren wordt op 7 november een kick-off georganiseerd in de Oval Tower van de ABN AMRO in Amsterdam Zuid. Het thema van deze Kick-Off zal zijn "succesvol jong ondernemerschap". Op het programma staan diverse interessante sprekers en een mini-debat."

Met deze uitnodiging werden wij verleid om naar de 24e verdieping van het ABN-AMRO gebouw te komen en te genieten van het uitzicht over de stad Amsterdam. Helaas was het dak van de Arena gesloten, anders hadden we naar binnen kunnen kijken.

Een grote groep ondernemende studenten was afgezakt naar deze locatie en we werden welkom geheten door de kersverse voorzitter van de vereniging: Jeroen Akkerman. Hij sprak de ambitie uit om van de Amsterdamse vereniging een succes te maken en verwees daarbij naar het landelijke netwerk van studentenondernemers waarbij deze afdeling is aangesloten.

Vervolgens kwamen er verschillende sprekers langs die hun ondernemende ervaringen met elkaar deelden en vertelde Paul Smit van de ABN-AMRO hoe de bank omgaat met het beoordelen van krediet voor startende ondernemers. Een ingenieus computersysteem schijnt de bank te helpen om zorgvuldige beslissingen te nemen. Een goede financiële onderbouwing van je ondernemingsplan blijkt daarbij weer eens cruciaal!

Als laatste spreker kwam Pieter Zwart langs. In 2006 is hij verkozen tot Entrepreneur of the Year. Op 22-jarige leeftijd is hij samen met twee vrienden het bedrijf Coolblue gestart en inmiddels is dit bedrijf met 18 webwinkels goed voor een omzet van bijna 50 miljoen euro. Pieter liet een aantal leuke plaatjes zien van hoe het bedrijf er in 2001 uitzag. Drie studenten in een studentenhuis met een voorraad in een kleine kast. Zijn succesformule is gebaseerd op snelle levering van het juiste product. Hij krijgt het voor elkaar om TPG post na 21:00 uur spullen te laten leveren. Directeuren van TPG post menen nu nog dat dat niet kan. Hij geeft de aanwezigen inzicht in zijn systeem en laat Vannessa en Fleur zien, de virtuele dames die er voor zorgen dat de back-Office van Coolblue optimaal loopt. Net als bij PCSnel van Joris Kroeze blijkt de back-Office van cruciaal belang. Pieter geeft ook aan dat in zijn bedrijf de ideeën van medewerkers er voor zorgen dat zijn websites voortdurend innoveren.

Binnenkort is hij van plan om in Spanje zijn concept uit te rollen(waar heb ik dat eerder gehoord?). De avond werd afgesloten met een debat over het verschil tussen een ervaren ondernemer en een studentenondernemer. We kwamen tot de conclusie dat afhankelijk van de opdracht je wellicht de keuze maakt. Bij het gunnen van een opdracht aan een ondernemer is leeftijd niet bepalend, maar gaat het om het vertrouwen dat je in de persoon in kwestie hebt en de onderlinge klik. Bij de borrel werd over dit onderwerp nog heftig doorgepraat.

Foto’s: kick-off studentenvereniging

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *