Seven days of inspiration

Deze week staat in het teken van seven days of inspiration. Op allerlei plaatsen in het land zullen bijeenkomsten worden gehouden in het kader van "upgrading a country in seven days". Zelf zal ik morgen afreizen naar Nijmegen om me daar bij een groepje onderwijsvernieuwers te voegen. We komen bij elkaar in de waarmakerij. Op zich al een mooie naam van een gebouw voor onderwijsvernieuwers. Initiatiefnemers van de knowmads en tedx voor jongeren zullen o.a. aanwezig zijn.

Zelf ga ik al een tijdje mee in het onderwijs en heb zo'n beetje alle van overheidswege opgelegde vernieuwingen mogen meemaken. Vaak waren deze zogenaamde vernieuwingen slechts verkapte bezuinigingsmaatregelen. Nog steeds geloof ik dat persoonlijke aandacht, liefde en het stellen van ambitieuze doelen de jeugd van tegenwoordig er bovenop zullen brengen. Al die verplichte oefeningen kunnen op den duur vervangen worden door mensen die elkaar weten te inspireren en niet genoegen nemen met het leren van kunstjes. Vanzelf wordt dan weer de slogan "oefening baart kunst" ter hand genomen. Dit keer echter vanuit intrinsieke motivatie en niet van buitenaf opgelegd. In mijn eigen vakgebied denk ik dat ik goed bezig ben. Een groepje enthousiaste docenten weet gemotiveerde studenten te bewegen tot het leveren van buitengewone prestaties. Regelmatig horen we van studenten dat ze het beste half jaar uit hun studieloopbaan hebben meegemaakt.

Het geheim ligt toch verborgen in intrinsiek motivatie, bij student en docent. De benadering in de diverse takken van onderwijs zal verschillend zijn, maar je zult altijd contact moeten maken en door moeten dringen tot de ziel van de mens om het verschil te kunnen maken. Bezuinigingen en efficiency zullen daar niet bij helpen.

"Wie zegt dat kennis duur is weet niet wat domheid kost"

DSC01734

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *