Zelfliefde in actie

Deze week het boek van Judith Webber gelezen en ook het boek liefdesbang van Hannah Cuppen. Wat herkende ik in deze boeken van mezelf en wat zijn de thema’s waarop ik kan aanhaken in de toekomst?

Wat betreft zelfliefde moet ik teruggaan naar de tijd dat ik mij in het evangelie van Jezus verdiepte (tussen mijn 16e en 30e levensjaar) en het eerste en tweede gebod tot mij nam: Gij zult de heer uw god liefhebben en uw naaste als uzelf (Mattheus 22:36-40). Waar in het christendom vooral de nadruk werd gelegd op naastenliefde en de zelfliefde vaak werd genegeerd, kreeg ik al snel door dat je niets kunt betekenen voor een ander als je jezelf niet kent en liefhebt. Een tekst uit die tijd waar ik dit aan ophing was: Beter lankmoedig dan heldhaftig, wie zijn geest beheerst is sterker dan wie een stad inneemt (spreuken 16:32).

In de praktijk betekende dit dat ik niet alles voor zoete koek slikte en zelf op onderzoek ging naar hoe dingen in elkaar staken. Ik leerde daarbij ook te luisteren naar mijn innerlijke stem en durfde daarbij ook af te wijken van de heersende mening. Dit leidde er wel toe dat ik ruimere opvattingen kreeg over bepaalde opvattingen die in de geloofsgemeenschap gebezigd werden. In mijn ogen waren ook niet-christenen ok en was het van belang om vooral de modus practice what you preach toe te passen. Ik had er geen moeite mee mijn gedachtes onder woorden te brengen en te onderbouwen. Een groot gedeelte van de gemeenschap had echter geen behoefte aan deze afwijkende mening en na verloop van tijd besloot ik rond mijn 40e afscheid te nemen van de geloofsgemeenschap, voordat de vijandigheden uit de hand zouden lopen en ik een spreekverbod zou krijgen. Zowel in het boek liefdesbang als in zelfliefde in actie wordt de stap van afscheid nemen van een relatie die je belemmerd in je ontwikkeling uitgebreid besproken. Dit vaak in de context van het huwelijk, maar de verbondenheid in mijn geloofsgemeenschap was eigenlijk van die orde, we deelden lief en leed en hadden ons d.m.v. een zoutverbond aan elkaar uitgeleverd. Vandaar ook dat het best lang duurde voordat ik de stap kon nemen om weg te gaan.

Inmiddels had ik de Bijbelse tekst: Wie in mij gelooft stromen van levend water zullen vloeien uit zijn binnenste (Johannes 7 38:39), omgebouwd naar: Wie vertrouwen in zichzelf heeft zal op het juiste moment inspiratie ontvangen. Dit vertrouwen zorgde ervoor dat ik meer op mijn onderbewustzijn ging steunen en geduld oefende voordat ik ergens op reageerde. Ik kreeg veel inspiratie en kon die zowel privé als zakelijk goed gebruiken. Tevens leerde ik me kwetsbaar op te stellen en durfde ik steeds vaker iets uit handen te geven en andere te vertrouwen. Dit leidde tot mooie samenwerkingen en uiteindelijk tot het schrijven van het proefschrift: with a little help from my friends.

Wat betekent dit voor mij? Gevoelens delen en kwetsbaarheid tonen. Dit is iets waar ik al een lange tijd mee bezig ben, maar nog steeds terrein in kan winnen. Daarnaast helpen om het positieve zelfbeeld bij mensen zo goed en zo kwaad als het gaat een boost te geven. Met het opschrijven van deze paar zinnen besef ik dat dit niet de volledige lading dekt, maar goed, dit is wat ik op deze plek kwijt wil.

Bioscoop bezoek de afgelopen maand
Dit bericht is geplaatst in Boeken, Familie, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *