Almere entrepreneurial city

Deze week mocht ik het lijfblad van de Hogeschool van Amsterdam weer eens op mijn gemak doornemen. In het midden van het blad stond een groot artikel over Almere, de stad waar nooit wat gebeurd. Een inkoppertje voor de redactie, want als je Almere met Amsterdam vergelijkt op het gebied van uitgaan en cultuur, dan verliest Almere het natuurlijk met een straatlengte. Als docent op het Almeerse Instituut voor Information Engineering doet zo’n artikel een beetje pijn, helemaal als je leest welke studenten er geinterviewd zijn. Een student heeft onlangs een afwijzend studieadvies gekregen, omdat hij vrijwel niets heeft uitgevoerd in de afgelopen twee jaar en de andere student volgt helemaal geen studie in Almere. Vervolgens worden er twee hoogwaardigheidsbekleders geinterviewd die eigenlijk ook weinig positiefs te melden hebben.
Ik had zo twee andere studenten uit kunnen kiezen die een positiever verhaal hadden kunnen neer zetten en mijn ervaring gedurende de afgelopen vijf jaar is dat er heel wat gebeurd binnen Almere om de leefbaarheid voor studenten te vergroten, maar goed dat is journalistiek.
Onze voorzitter van het college van bestuur meldt dan ook in zijn openingsrede dat er in Almere naast de tomaat een nieuw gebouw neergezet gaat worden voor het hoger onderwijs in de kleur geel met de naam citroen. Het is natuurlijk geestig bedoeld, maar het klinkt wel erg zuur. Het rode gebouw van de PABO heet overigens in de volksmond “de aardbei”, dus onze voorzitter had zich niet echt goed geinformeerd en de paar PABO studentes die hem probeerden te corrigeren werden de mond gesnoerd.
Wellicht dat onze voorzitter een meer prominente keuze kan maken om een gebouw voor hoger onderwijs neer te zetten in Almere. Zo midden in het stadscentrum met alle voorzieningen bij de hand is wel erg makkelijk. Waarom zetten we geen gebouw neer in het te ontwikkelen gebied Almere Poort? Daar komt een high tech business park en wordt o.a. een groot sportcentrum neergezet. Alle kansen dus voor ondernemende studenten om vanuit niets iets te gaan maken. Nee, wij willen studenten van alle gemakken voorzien en ze lekker pamperen. Waarom niet in een zandvlakte gaan zitten waar alle mogelijkheden nog open staan voor exploratie en studenten vanuit een eigen campus een hele nieuwe realiteit kunnen ontwikkelen? Of om in de tale Kanaans te spreken, waarom niet het hutje Davids herstellen in plaats van een paleis voor Salomo te bouwen?
Als er iets in Almere de laatste jaren succesvol is geweest, dan is het wel het aantal afgestudeerde ondernemers dat vanuit de Hogeschool van Amsterdam is afgeleverd. Jaarlijks studeerden zo’n twinitg jonge ondernemers af in hun eigen bedrijf. Een fenomeen dat zijn landelijkse weerga niet kent. Op de een of andere manier dringt dit niet door naar het hogere Echelon, ondanks het feit dat ondernemerschap op dit moment hot is. Realiseer je wel Hogeschool van Amsterdam, dat je daar in de polder, als onderdeel van de Deltametropool een pareltje hebt liggen wat gekoesterd dient te worden en waar studenten niet voor de gezelligheid heen komen, maar omdat de betrokkenheid bij het bedrijfsleven bij dat instituut zo groot is.
Onze burgemeester Jorritsma weet dit fenomeen op waarde te schatten en heeft vorige week een tiental van die afgestudeerde ondernemers uitgenodigd om mee te dineren, samen met de wethouder van economomische zaken Halbertsma. De jonge ondernemers waren aangenaam verrast door deze uitnodiging. Wellicht had dit ook breed in de Havana uitgemeten kunnen worden.
Onze studenten hebben uitdagingen nodig en geen opgeschudde bedjes. Beste voorzitter van het bestuur, stuur ze die zandbak in, gesteund door een aantal bezielde docenten die bereid zijn zich in te zetten voor de stimulans van het ondernemerschap en het onderwijs.
Meer weten over “Almere entrepreneurial city” bezoek mijn website: www.martinharing.nl

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Almere entrepreneurial city

  1. Tijn schreef:

    Plus dat ook nog eens het “beste danscafe van Nederland” in Almere zit 8)

    Goed verhaal, maar moet je nu niet oppassen voor je baan? 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *