Ouders

Gisteren op bezoek geweest bij mijn ouders. Ze waren twee weken naar Madeira geweest. Vakantieverhalen gedeeld. Lekker gegourmet en na de koffie rummicub gespeeld. Kan het nog oubolliger? Overdag nog wat aan mijn website zitten klooien en het forum van ondernemerschaphva.nl verder vormgegeven. Toevallig kwam ik nog een review van mijn scriptie tegen op een Almeerse site: http://www.dial.nl Het commentaar was eind november al geplaatst. De persoon in kwestie was niet echt over mijn positieve benadering te spreken.

Dit bericht is geplaatst in persoonlijk. Bookmark de permalink.

16 reacties op Ouders

 1. Peter Aggenbach schreef:

  Kijk Martin, een positieve benadering in deze is wel aardig maar is niet realistisch. Als ik jouw afstudeerscriptie lees bekruipt mij het gevoel dat je als student alles kunt opschrijven, want degenen die het beoordelen, controleren het (zichtbaar) toch niet. Maar de student komt er mooi mee weg. Je bent in mijn optiek louter op vormgeving en het gebruik van de Nederlandse taal afgestudeerd. Niet op de inhoud. Inhoudelijk deugt je onderzoek niet, met name waar het gaat over ‘Almere Kennisstad’. De werkelijkheid is echt anders. En dan bedoel ook écht anders en hieromtrent is niets positiefs te melden. Zie: http://zwartboek.almere.cc

 2. Martin schreef:

  Beste Peter, dank voor je forse kritiek. Tijdens mijn onderzoek heb ik het zwartboek absoluut doorgenomen en de bevindingen aldaar ter harte genomen. Ik ben het met je eens dat er op het gebied van Almere kennisstad nog weinig positiefs te melden valt. In mijn scriptie probeer ik echter de ondernemende houding van het stadsbestuur te beoordelen. Naar mijn mening is er op vele terreinen ondernemend opgetreden, in sommige gevallen echter opportunistisch en sommige projecten van ‘Almere kennisstad’ vallen daar wellicht ook onder. Ik hoop wel dat je het met me eens bent dat op het gebied van kennisontwikkeling en met name in het onderwijs op HBO en universitair nivo het een en ander gebeurt en nog gebeuren moet. Hoger onderwijs zal uiteindelijk het broodnodige ondernemerschap in Almere dien te stimuleren. Nogmaals bedankt voor je reactie.

 3. Peter Aggenbach schreef:

  Laat ik het dan eens anders formuleren. Als stichting Almere Kennisstad een onderneming zou zijn geweest, dan was haar faillissement allang uitgesproken. Voor een docent bedrijfskunde moet dit toch klare taal zijn. Het is precies deze kritische noot die ik in je scriptie nergens tegenkom. En dat spijt mij zeer, met name omdat ik ervan uitga dat gefundeerde kritiek eigenlijk ook een positieve bijdrage is. En om die reden had e.e.a. bepaald niet misstaan in de scriptie. Het ontbreekt al sinds de oprichting van Almere aan het organiseren van een ‘kritische massa’ (mensen die kritisch meedenken) en dat is in mijn opinie zeer spijtig.

 4. Martin schreef:

  Het feit dat een onderneming failliet gaat wil niet zeggen dat het aan ondernemerschap ontbreekt. Het kan zijn dat er sprake is van slecht management of van het slecht uitvoeren van goede ideeen (E4P waar ik persoonlijk bij betrokken was), of het in vertrouwen nemen van personen die bij nader inzien alleen op persoonlijk belang uit zijn. Ondanks dat is het uitgangspunt van de gemeente Almere nog steeds “Het kan in Almere”. Daar waar het experiment geschuwd wordt is ondernemerschap immers dood. Dat er steeds weer kritische massa nodig is blijkt maar weer als je naar de (voorlopige) mislukking van Muzinq kijkt. Toch moeten dit soort initiatieven steeds weer genomen om van Almere iets moois te maken. In die zin wil ik een ondernemend stadsbestuur steunen. In het verleden heb ik dit altijd vanaf de zijlijn gedaan, wie weet kan ik in de toekomst mijn steentje bijdragen. Ik zal in ieder geval kritisch blijven kijken naar de ontwikkelingen in Almere. Wellicht kan ik een stem op je uitbrengen bij de verkiezingen in maart van dit jaar, maar ik heb geen idee of jij daarbij ook een rol speelt (Ik heb me hier slecht over geinformeerd en kan op je site hier ook niets over terugvinden). Maar wellicht blijf je liever onafhankelijk vanaf de zijlijn je rol spelen…

 5. Peter Aggenbach schreef:

  Maar hoelang mag je doorgaan met experimenteren met gemeenschapsgeld? Momenteel valt het Flevoland Ziekenhuis haar afsprakensysteem ‘@-pointment’ door de mand en als het aan mij ligt is dat volgende maand ‘Literatuurwijk.nl’. Eens moet ‘men’ toch ingrijpen: Ondernemend of niet ondernemend? De ‘vergissingen’ lopen nu toch echt de spuigaten uit in Almere. Bij het landelijke Innovatieplatforum is het al niet anders dan bij Almere Kennisstad. Roland Plasterk, afgelopen zondag in Buitenhof: <i>”Wat er moet komen is een klein team van experts, juist zonder achterbannen, geen polder-platform, onder leiding van een minister die hier een hoofdtaak aan heeft, snel een gedegen analyse maken van kansen, knelpunten en keuzes. Die keuzes kan het kabinet dan maken en uitvoeren. De vier jaar van dit kabinet worden op deze manier vier verloren jaren voor de innovatie van onze economie.”</i> (Voor de hele column, zie: http://www.vpro.nl/programma/buitenhof/afleveringen/25203685/items/25898474/ ). Precies iets dergelijks zou in Almere niet misstaan. De figuranten op de foto’s bovenin mijn zwartboek.almere.cc kunnen echt wat mij betreft – per direct – naar huis.

  Ook de uitrol van glasvezel in Almere in combinatie met het ‘Vraagbundelingsproject’ en in handen van wethouder Douwe Halbesma, is ronduit een gedrocht. Misschien is het voor de lezer hier interessant zich daar eens in te verdiepen. Ik schrijf erover o.a: <i>”Nu begrijp ik niets van die ‘vraagbundeling’. De 10 deelnemende organisaties hadden in mijn opinie beter in het nieuw op te richten fonds kunnen participeren. Het zou de geloofwaardigheid en de hoeveelheid geld in het fonds danig opgeschroefd hebben. Maar nee hoor, de belangrijkste publieke partijen in Almere hebben hierdoor reeds haar glasvezel tot in de meterkast. Én, deze tien partijen hebben zelfs al een contract van maar liefst 10 jaar met Unet. En wie weet wat er volgend jaar mogelijk is? E.e.a. is ook niet bepaalt aantrekkelijk voor het bedrijfsleven omdat de partijen waar nog iets aan te verdienen valt, dezelfde publieke, nu al onder de pannen zijn. M.a.w. de ‘publieke’ poot van de PPS is reeds voorzien, wat over is, is louter een private samenwerking. Nou dát lijkt mij nutteloos (de krenten zijn uit de pap). Om die reden zullen er weinig bedrijven willen participeren.”</i> (Zie voor de rest: http://www.dial.nl/index.html#20051010-0047 ).

  In de nieuwjaarsrede van wethouder Douwe Halbesma komt hij met ‘jouw’ (veronderstel ik) nieuwe idee op de proppen. <i>” Nieuwe vormen van hoger onderwijs zijn in ontwikkeling. Zo het plan om nog dit jaar van start te gaan met een Ondernemersacademie. Dit initiatief wordt voornamelijk getrokken door de UvA-HVA.</i>. Aldus Douwe (voor zijn rede, zie: http://www.almere.nl/smartsite.dws?id=16977) Goed, wie de geschiedenis in Almere kent: tien procent kans op succes. Is dat mooi, handig of slechts riskant?

  En als je het zoekt in nieuwe onderwijs richtingen dan vind ik dat je de volgende zaken niet uit het oog mag verliezen. Ga eens wat oriënterende gesprekken aan met dé CEO’s van grote Nederlandse ondernemingen om van hen te horen; a) in hoeverre de blijkbaar teloorgaande kenniseconomie ook hen een zorg is b) zo ja, wat er volgens hen dan gedaan moet worden en c) wat het hen waard is indien wij (lees: Almere) dat ook concreet en op korte termijn gaan doen. Dit laatste is niet van mijzelf, maar van een zekere Hans Gelijnse: het spreekt mij zeer aan.

  Maar terug naar je scriptie Martin, daar hadden het tenslotte over. Ik mis de kritiek dat mag nu wel duidelijk zijn, want in mijn optiek behoort ‘men’ niet te experimenteren met gemeenschapsgeld. Natuurlijk is Almere ondernemend. Maar mijn vraag is: wat heb je eraan als nagenoeg alles dat ‘men’ onderneemt mislukt? (Behalve dan, dat de onderneming dood is, zoals je schrijft).

  Nee, ik ben niet verkiesbaar. En dat is maar beter ook. Ik heb grote moeite met concessies.

 6. Martin Haring schreef:

  Tjonge wat een inspiratie voor het schrijven van deze tekst. Aan betrokkenheid bij Almere geen gebrek. Inderdaad probeer ik een rolletje te spelen bij de ontwikkeling van de ondernemersacademie. Als docent bedrijfskunde ben ik immers sterk betrokken bij de ondernemingen die jaarlijks vanuit het IIE gestart worden en ook voor de Almeerse economie iets mogen betekenen. Met de start van de minor ondernemerschap op de hva (www.ondernemerschaphva.nl) hoop ik voor de ondernemersacademie inspiratie op te doen en wellicht mee te mogen werken aan een onderwijsproduct met inspiratie voor de economie in Flevoland. Het laatste woord is hierover nog niet gesproken.

 7. Peter Aggenbach schreef:

  Laat me raden. Het laatste woord gaat over het geld. Wie moet het betalen. Toch niet wéér de burgers van Almere hè, want dan ben ik tegen.

  Mijn betrokkenheid wordt niet op prijs gesteld. Gek hè.

 8. Kees van der Steen schreef:

  Beste Martin,
  Je hebt een verhaaltje geschreven wat van geen kant deugt.
  Maar ik snap het allemaal wel.
  Jij aast natuurlijk zo snel mogelijk op een baantje in het establishement van deze maatschappij.
  Stel je voor dat je de bobo’s van deze wereld teveel tegen hun haren in zou strijken.
  Jij had al op zeer jonge leeftijd door dat de slogan “if you can’t beat them join them” je in de toekomst geen windeiren zal leggen.
  Lekker makkelijk he iedereen naar de mond praten en om aan eventuele forse kritiek voorbij te gaan.
  Voor de goede orde: ik heb het over je sciptie.

 9. Martin schreef:

  Beste Kees,
  Je gaat er wel hard tegen aan. Een baantje bij het establishment is nooit mijn uitgangspunt geweest voor het volgen van een studie. In mijn scriptie probeer ik ook niemand naar de mond te praten en ben ik zo kritisch mogelijk geweest. Het is duidelijk het bestuur van Almere veel steken heeft laten vallen bij ambitieuze projecten. Dit geeft echter wel aan dat er sprake is van een ondernemende aard. Immers ondernemen is risico nemen. Het feit dat het echter om overheidsgelden gaat maakt het heel lastig voor een stadsbestuur ondernemend op te treden. Dit valt echt wel uit mijn scriptie te lezen.

 10. Kees van der Steen schreef:

  Beste Martin,
  De bestuurders in Almere lijden aan grootheidswaanzin.
  Omniworld, een stadion voor 20 duizend mensen.
  Een verrijdbaar podium, wat alleen maar geld kost en niets opleverd.
  Clinics als truuk om dure (vooral buitenlandse) topsporters te betalen.
  Een ondergronds stofzuiger, die goud en goud geld kost.
  Een zwaar gesubsideerd filmhuis, Cinemare, waar geen hond zit.
  Een hotel wat al jaren leeg staat omdat geen exploitant broot ziet in een hotel zonder RESTAURANT???
  Een popzaal die goud geld heeft gekost en die alweer failliet is gegaan.
  Een college en een gemeentebestuur dat accoord gaat met een 60% prijsverhoging van UPC.
  Vind je het gek dat iedereen wegloopt naar o.a. de Satelliet, DiGiTeNNe en KPN?
  Een wethouder die nog steeds denkt dat hij heel Almere aan de glasvezel kan krijgen?
  Wie is er zo gek om 80 a 100 Euro per maand te betalen, als er reeds veel goedkopere manieren zijn om alle dat in huis te halen.
  En last but not least het “FIASCO” wat de komende jaren op NUMMER EEN zal staan n.l. het peperdure Theater anex CKV.
  Hoe willen ze in godsnaam avond aan avond een zaal van 1200 plaatsen gaan vullen zonder er keer op keer geld bij te moeten leggen?
  Nee dit Theater/ CKV gaat een molensteen om de nek van het stadsbestuur worden.
  Ik voorspel ergens in 2009 of 2010 na enorme rellen dat Joop van der Ende producties dan het Almeerse THEATER voor 1 Euro zal overnemen.
  Omdat het bedrijf van Joop van der Ende (en dat heeft hij ruimschoots bewezen) het enige bedrijf is wat dit soort grootschalige theaters kan vullen.
  Ik mag ter plekke doodvallen als mijn voorspellingen niet uitkomewn.

 11. Hans schreef:

  Uh, afstudeerscriptoe? Leg uit want volgens mij is Martin 46 jaartjes jong!
  Trusten

 12. Kees van der Steen schreef:

  Was je daar weer Weistra, loopjongen van de PvdA.
  Nummertje 15 hahahaha
  Zelfs jij kan nog afstuderen op je 55ste.
  O nee vergeten, je hebt slecht 3-jarige MULO, soory

 13. Oooooh Zit die Kees hier zijn onzin uit te kramen.

  Martin een goede raad. Ga met Peter in discussie want die heeft er verstand van, maar laat die Kees links liggen want dat is een nitwit die denkt dat hij overal verstand van heeft.

 14. Kees van der Steen schreef:

  Hoi Martin,
  Nu moet je gaan oppassen!
  Met die twee internet vervuilers Weistra en van Gellekom op je weblog heb je de ergste soort SPAM, VIRUSSEN binnengehaald die je maar kunt bedenken. Een soort 5de kolonne.
  Weistra en van Gellekom zijn reeds uitgekotst op diverse Almeerse
  forums.
  Vraag maar aan Peter Aggenbach.
  Ik zal het goede voorbeeld geven door hier niet meer te verschijnen en te schrijven.
  Want zodra Weistra (kan zo goed liegen dat hij het zelf gaat geloven) en van Gellekom (uigekotst door Leefbaar Almere)ergens verschijnen wordt de discussie direct doodgeslagen.

 15. Bedankt voor je medewerking Kees. Je beslissing krikt het niveau tenminste weer op

 16. Robbert de Grijs schreef:

  Sneu zeg. Een ‘discussie’ die verzandt in kinderachtig gescheld door ‘volwassen’ mensen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.