The world is flat – Thomas Friedman

Met veel plezier gelezen. Het boek is gelukkig redelijk genuanceerd en geeft naast de voordelen ook veel nadelen van het platter worden van de wereld, kijk maar naar de geweldige supplychain van Walmart en de daartegenoverstaande manier waarop het bedrijf omgaat met de ziekteverzekering van haar personeel. Op de site van brave new films is een schrijnende documentaire over dit fenomeen te bestellen. Tevens vindt je daar een aantal alternatieve wallmart commercials. Over Enron en de boekhoudschandalen vind je weinig terug in dit boek, maar daavoor kun je weer "the corporation" gaan bekijken. Hoe het de untouchables in India vergaat komt in dit boek wel naar voren, maar vooral de positieve invloed op de Indiase economie wordt door Friedman benadrukt.
Dat iedereen in China nu ook auto gaat rijden is eveneens een nadeel van de platte wereld, toch jammer voor al die negen miljoen fietsen waar Katie Melua over zingt.
Friedman schrijft in het laatste stuk van zijn boek hoe echter de concurrentiekracht van het individu toeneemt en het steeds belangrijker is om je verder te ontwikkelen in je beroep. Hij geeft een aantal duidelijke voorbeelden aan van mensen uit zijn omgeving die zich op onderscheidende manier hebben aangepast aan de ontwikkelingen.
Naast het feit dat allerlei bedrijven overgaan tot outsourcing en op alle plaatsen hun werk verdelen blijft er voor de locale ondernemer nog van alles te doen. Op dat speelveld ga ik me dus het komend jaar bewegen. Ik ben benieuwd wat dat gaat opleveren.

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *