Ome Joop en tante Sjaan

Mijn favoriete tante en oom zijn niet meer. Ome Joop overleed vorige week op 93 jarige leeftijd en tante Sjaan is in 2023 overleden. Samen met mijn moeder (89) en broer Tom was ik bij de afscheidsceremonie. Zoons en dochters deelden mooie anekdotes en lieten prachtige foto’s zien uit het rijke verleden van beide mensen. Ome Joop was politieman en een van de laatste filatelisten. Beide waren het fanatieke bridgers en hadden samen een volkstuintje. De laatste jaren waren ze regelmatig in Portugal te vinden, vandaar dat de afscheidsceremonie met een mooie fado werd afgesloten. Tussen de praatjes door werden rauwe Blues nummers gedraaid, favorieten van ome Joop.

Zij waren regelmatige gasten bij mijn ouders en altijd in voor een lolletje. Eind jaren 70 kwam ik nog wel eens bij ze over de vloer, toen ze op de Oostenburgergracht woonde. Ze hadden een met ons gezin vergelijkbare samenstelling, 5 kinderen (3 jongens en 2 meisjes) en ik vond het leuk om bij ze te zijn. Met de een na oudste zoon van het stel, Herman, kreeg ik een goede band en op mijn 16e (1976) fietste ik samen met hem een maand door Zuid-Engeland. Het contact verwaterde daarna, maar we zagen elkaar wel om de zoveel jaar en ik kan me nog goed herrinneren dat ik aan het begin van deze eeuw bij hem op zijn woning aan de Amsteldijk zat, aldaar hij me vertelde over zijn Bhoedistische meester en zijn lotgevallen.

Ik sprak hem na de herdenkingsceremonie en hoorde dat zijn meester ook overleden was. We wisselden nummers uit en gaan binnenkort weer eens bijpraten.

Begin jaren 50 Sjaan en Joop trouwen
Dit bericht is geplaatst in Familie, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *