De gelukkige klas

Gisteren " de gelukkige klas" van Theo Thijssen uitgelezen. Het was leuk om het verslag uit het leven van een onderwijzer rond 1926 te lezen en iets van het onderwijssysteem en de omstandigheden uit die tijd op te snuiven. Zelf ben ik meer een fan van Bordewijk en zijn fantastische vertolking van het schoolsysteem in Bint. Maar goed dit boekje was zeer goed te lezen en bracht je in de sfeer die zo goed is vastgelegd in de film "etre et avoir".

Tevens werd die dag de uitslag van de trouw wedstrijd over de gelukkige klas gepubliceerd. Juf Aukje bleek het mooiste artikel te hebben geschreven over haar klas. In de Trouw las ik het verhaal en ik moet zeggen dat het inderdaad een mooi  verhaal was over klassenstrijd. Het artikel dat de tweede prijs won mocht er ook zijn en ging uiteindelijk over de liefde tussen docent en leerling. Een thema dat vaak onderwerp van gesprek is en waar meerdere films aan gewijd zijn. Notes on a scandal is zo’n geweldige film. Het derde thema dat bij de wedstrijd in de prijzen viel, was de leraar die, al dan niet per ongeluk, op de ziel van de leerling trapt. Zeer treffend weergegeven door Gerwin van der Werf.

Zelf heb ik ook de nodige gelukkige en minder gelukkige klassen de revue zien passeren. Een van die klassen was een 4 LBO klas waar ik de mentor van was en die ik in die dagen kantoorpraktijk mocht geven. Het waren mijn jaren op het Augustinus College in de Bijlmermeer(’83-’89). Een klas van het type ruwe bolster blanke pit. Een keer in het jaar had je dan een mentoravond en ging je met de klas op stap. Wij gingen schaatsen op de Jaap Eden Baan. Aan het eind van de avond belanden we in een foute kroeg en vierden we de verjaardag van een van de meiden. Op een T-shirt schreven we onze namen en ter gelegenheid van haar 18e geboortedag ging er een joint rond. Ik wilde niet lullig doen en nam ook deel aan de ceremonie. Dat incident is me lang achtervolgd en meerdere malen moest ik horen als ik iets op een gevatte manier probeerde uit te leggen dat de meester zeker weer "stoned" was. Ach ja, dat waren de eighties…

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *