Categoriearchief: Nieuws

Promotie Martin Haring 29-03-2019

“With a little help from my friends. A study of the development of social networks of student entrepreneurs over time during and after a venture creation program”

Op Vrijdag 29 maart zal Martin Haring zijn promotie onderzoek afsluiten met de verdediging van zijn Proefschrift. Je bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

De bijeenkomst is in de aula van De Vrije Universiteit Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam.

13.40 –14.45 openbare verdediging proefschrift
14.45 -16.00 Receptie en gelegenheid tot feliciteren

Martin zal zijn proefschrift verdedigen ten overstaan van:

Prof. dr. Mirjam van Praag (CvB VU)
Prof. dr. Enno Masurel (VU)
Dr .ir. Thomas Lans (WUR)
Dr. Hein Roelfsema (UU)
Prof. dr. Oswald Jones (University of Liverpool)

Promotor
Prof.dr. Tom Elfring (University of Liverpool)

Cadeau wens: Martin wil deze zomer starten met het maken van een documentaire over outdoor karaoke in het Mauerpark te Berlijn. Om deze ambitie te realiseren heeft hij geld nodig voor reis- en verblijfkosten, vergoeding voor mensen die met hem willen samenwerken enz… Mocht je het leuk vinden om hem te steunen bij het realiseren van deze ambitie dan, kun je een bedrag overmaken op NL42 INGB 0003471961 t.n.v. M.J.Haring onder vermelding van “promotie Martin”. Je kunt je bijdrage natuurlijk ook op de receptie geven.

Wil je aanwezig zijn bij de verdediging? Meldt je dan aan via deze link: https://goo.gl/forms/jo4lNeoRxcL6iIsr2

Proefschrift staat online:  https://bit.ly/2Bb7rO6 

Tot 29 maart!

Faalverhalen

Marijke startte in 2010 met Talking French Haarlem. Op 23 mei 2013 zette ze dit op haar facebookpagina:

“Na 3 jaar keihard gevochten te hebben tegen de economie is vandaag duidelijk geworden dat ik de strijd verloren heb. Het einde van Talking French Haarlem.

Wat waren er mooie momenten! Stralende bruidsmoeders, hysterische shoppingnights, stijlvolle modeshows, ludieke acties, emotionele make-overs & serieuze Talking French-verslavingen 😉.

Dit weekend zal ons laatste weekend open zijn. Jouw laatste kans om nog zo’n mooi TF-item te bemachtigen of om mij gewoon even een knuffel te komen geven in de Zijlstraat. Jammer he?! ”

Aanstaande woensdag om 16:30 uur is ze te gast op de HvA om haar verhaal te doen en haar ervaringen te delen. Ze is hier niet alleen, maar samen met een aantal andere gasten die door onze lector ondernemerschap Ingrid Wakkee zijn uitgenodigd om te vertellen waarom falen en ondernemen onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Wil je meer weten over dit onderwerp, kom woensdag om 16:30 uur langs in het Wibauthuis bij de Research Meetup!

Jaaroverzicht 2014

2014 was voor mij in vele opzichten een mooi jaar.
In maart de boekpresentatie van Robert Benninga waar ik Anita mocht toezingen met “zij boog zover voorover”.In augustus lowlands waar “formidable” van Stromae door bleef klinken en in oktober “crazy little thing called love” in het Mauerpark voor 15oo mensen, supergoed vastgelegd door Rinke.
Dan heb ik de mooie reizen naar Tampa en Split nog niet eens genoemd.
Het concert van Pearl Jam in de Ziggo dome was magistraal en de afsluiting dit jaar van Typhoon in paradiso zal ik ook niet zomaar vergeten.
“Lobi da Basi” “Liefde is de baas” is wat mij betreft de spreuk van 2014.

Op naar het nieuwe jaar!

Concerten 2014

concerten2014

Albums 2014

  • Lobi da Basi – Typhoon
  • Allemansplein – de Dijk
  • Haven’t got the blues (yet) – Loudon Wainwright III
  • Kersvers – Herman van Veen
  • Somewhere under wonderland – Counting crows
  • Songs of innocence – U2
  • The take off and landing of everything – Elbow
  • Paradise and back again – Anouk
  • En toch … – Henny Vrienten

Lees verder Jaaroverzicht 2014

Het effect van studentenbedrijven op de economie

Eind 2009 heb ik een start gemaakt met het verzamelen van data over studentenbedrijven en het effect van het sociaal netwerk van deze bedrijven op het bedrijfsresultaat. Om dit te kunnen meten heb zijn er enquêtes afgenomen over de achtergronden, competenties en drijfveren van de studenten. Tevens zijn er interviews gehouden over het behaalde resultaat en de onderlinge samenwerking. Lees verder Het effect van studentenbedrijven op de economie

Het hart heeft redenen die de rede niet kent (Pascal)

"In het boek Bijzondere docenten geportretteerd van René van Kralingen en Jate Terpstra beschrijft een docent het moment waarop hij zelf besloot leraar te worden: een van zijn leraressen vertelde hem dat hij – wat er ook zou gebeuren – niet voor haar vak zou blijven zitten. Ze gaf hem een 7, terwijl hij eigenlijk een 5 verdiend had. Vervolgens ging hij zo hard werken dat hij bij zijn volgende rapport die 7 ook echt verdiend had. Het is een `truc' die hij nu zelf ook uithaalt bij zijn leerlingen – weten dat iemand vertrouwen in je heeft maakt dat je dat vertrouwen waard wilt zijn!

Bevlogen docenten, wat zijn ze waardevol. Want bevlogenheid bij leraren werkt besmettelijk bij leerlingen.

En dat is wel verklaarbaar. Want het recept om bevlogenheid te bevorderen kent dezelfde elementen als bij andere professionals:
– ruimte voor de eigen professionele ontwikkeling;
– interpersoonlijke uitwisseling op het werk;
– voldoende waardering.

Maar alle drie deze voorwaarden blijken in een traditionele schoolomgeving maar beperkt aanwezig. Tijd om eens na te denken hoe we als samenleving kunnen zorgen dat die voorwaarden wel worden ingevuld?" (coachingskalender 2011 13 augustus)

Een artikel naar mijn hart vanuit de coachingskalender gepikt. Dagelijks wordt ik door de verhalen uit deze kalender geinspireerd, maar dit verhaal is natuurlijk koren op mijn molen.
Over twee weken starten we weer met 160 nieuwe studenten aan de minor ondernemerschap en gaan we er alles aan doen om bovenstaande principes toe te passen.

Op 27 september houden we bovendien een conferentie aan dit thema gewijd: whose crazy idea is it anyway Het belooft weer een mooi onderwijsseizoen te gaan worden!

Ik denk dat ik emoties heb.

Gisteren in het vondelpark geïnspireerd door een bevlogen optreden van cabaretier Dolf Jansen. Een van zijn thema’s betrof Maxime Verhagen en een interview in het Volkskrant magazine met bovenstaande kop. Verstand en gevoel blijven de mens al generaties boeien. Zelf behoor ik tot de “cogito ergo sum” generatie, dus het verstand kan mij af en toe redelijk in de weg staan. Lees verder Ik denk dat ik emoties heb.

ACE wint een European Enterprise Award

Het Amsterdam Centre for Entrepreneurship (ACE) heeft de European Entreprise Award 2011 gewonnen in de categorie ‘Investeren in Vaardigheden’. Het project CASE van de samenwerkende Amsterdamse universiteiten UvA en VU en de Hogeschool van Amsterdam heeft de prijs gewonnen voor het vernieuwende onderwijsprogramma om ondernemerschap onder studenten te stimuleren. De Europese Commissie beloont met de European Entreprise Awards de meest vernieuwende ondernemersprojecten van Europa. De prijs is op 24 mei in Boedapest uitgereikt door de Eurocommissaris voor Industrie en Ondernemerschap, dhr. Antonio Tajani. De prijs wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen op dit gebied.

Multidisciplinaire ondernemerschaponderwijs

Het bijzondere aan het onderwijsprogramma van ACE is dat studenten aan alle Amsterdamse instellingen voor het hoger onderwijs en binnen alle disciplines hun studie kunnen aanvullen met een speciaal programma over ondernemerschap. Studenten leren bijvoorbeeld hoe zij een onderneming moeten opzetten en netwerken kunnen opbouwen. Zo leert een student Fysiotherapie via een ACE-programma binnen de eigen opleiding alle vaardigheden om na de studie een Fysiotherapiepraktijk op te richten. Dit vernieuwende en multidisciplinaire ondernemerschaponderwijs veroorzaakt een trendbreuk in ondernemerschap onder hoger opgeleiden.

Budapest compilatie1-1

Links: European Entreprise Awards: http://ec.europa.eu/enterprise/policies/sme/best-practices/european-enterprise-awards/index_en.htm

Budapest compilatie2-1

De ontlading na de bekendmaking van de uitslag is groot. Tijdens de middagsessie die vooraf is gegaan aan het galadiner blijkt immers dat directe concurrent Engeland met een puike presentatie een geduchte kanshebber is. Erik Boer, Melissa Linszen en bluesbrothers Wim&Alex hebben vlak voor de Engelse presentatie het spits afgebeten met een geweldig interactive en muzikale ACE-presentatie. Maar die dekselse Engelsen….. De jury besluit uiteindelijk in al haar wijsheid dat het ondernemende project van ACE meer potentie heeft: “And the winner is Amsterdam with ACE!!!!” YEAAAAAAAH.

ACE: http://www.ace-amsterdam.org

IMG00542-20110524-1935

HBO in de tang

De regering heeft weer een briljant idee bedacht om de kwaliteit van het hbo op te krikken: landelijke tentamens. Geen winst voor de student, geen winst voor de docent, maar weer extra overhead en winst voor de toetsontwikkelaars van Cito en consorten.
Landelijke examens invoeren is zinloos. Het zegt niets over de diverse competenties die je als jonge
beroepsbeoefenaar dient te combineren om complexe vraagstukken op te lossen. Als gekwalificeerd hbo-docent word ik echt moedeloos van dit soort houtje-touwtje oplossingen.
Wij willen onze studenten namelijk uitrusten met de kennis en competenties die nodig zijn om complexe situaties op een creatieve manier op te lossen. Hiervoor is maatwerk nodig en kun je niet volstaanmet een toets voor alle studenten. Wat je hiermee bereikt is slechts het vaststellen van een ondergrens,terwijl je studenten juist wilt uitdagen om het beste uit zichzelf te halen. Persoonlijke ontwikkelingsplannen en goede coaching passen hier veel beter bij dan centrale toetsing.
Mijn ongevraagd advies? Breng het aantal hbo- instellingen terug tot een aantal specialistische kenniscentra die hun studenten stimuleren het beste uit zichzelf te halen en niet opleiden voor de middelmaat.
Stop met outputfinanciering en stimuleer creativiteit bij de instellingen om studenten te stimuleren tot hogere prestaties te komen. Op de HvA zijn we hard aan het werk met het
opnieuw uitvinden van het onderwijs, docenten en studenten bedenken samen mooie projecten. Initiatieven genoeg die kritisch naar het hbo-onderwijs kijken en duurzamer zijn dan de lapmiddelen van de regering.
(Ingezonden brief havana)

Onderwijsconferentie HvA + beeindiging periode DuintjerCS

Deze week stond in het teken van de onderwijsconferentie over internationalisering en de ontbinding van het huurcontract op de DuintjerCS per 1 juni.

Lb_header

Om met het laatste te beginnen: Verhuurder stadsgenoot heeft een nieuwe huurder gevonden voor het oude ABN-AMRO pand in de Vijzelstraat en ACE moet na 3 jaar gebruik gemaakt te hebben van deze locatie het pand per 1 juni verlaten. We doen dit met tranen in de ogen. Ik hoop dat we een locatie kunnen vinden waar we met net zoveel plezier kunnen werken aan het bevorderen van ondernemerschap binnen de Hogeschool van Amsterdam.

DSC00272
De studiedag van de HvA in de beurs van Berlage bestond uit verschillende hoogte en diepte punten. Allereerst gaf onze verse lector Jet Bussemaker haar visie op de toekomst van de Hogeschool. Een van haar indrukken was dat we door de bomen het bos niet zien binnen onze hogeschool. O.a. door het grote aantal minoren. Er moeten dus keuzes gemaakt worden! Goed om te horen.
Daarna waren er 2 promovendi die hun onderzoek mochten promoten in het kader van very short introductions. Het verhaal van Amely Verreijen boeide het meest en zij won dan ook de hoofdprijs.
Het blokje internationale sprekers was matig. Enige uitschieter was Kristel Baele van de HAN. Zij had een inspirerend verhaal over internationalisering op het HBO, hoe je dat ook naast de deur in de regio vorm kunt geven bij internationale bedrijven. De presentatie van onze eigen Hans de Wit viel een beetje tegen. Zijn Engels was matig te verstaan en zijn slides stonden van onder tot boven met onleesbare zinnen. Jammer dat er nog zoveel academici zijn die de kunst van het presenteren niet serieus nemen.
De rest van het middagprogramma bestond uit workshops in kleine groepen. Maarten vd Burg met "breaking borders with mobile learning" vond ikzelf het meest inspirerend. Hij gaf een nieuwe kijk op het gebruik van internettools door studenten en vertelde over de ervaringen met het medialab en nieuwe technologien. Het project U-turm in Dortmund gaf hij als voorbeeld.