Centres of entrepreneurship in Den Haag

Vrijdag 22 februari kwamen vertegenwoordigers van de de zes centres of entrepreneurship in Den Haag bij elkaar om kennis te maken met elkaar. Elk centre kreeg 3 minuten om zijn centre voor te stellen.
Ton Lammers van de hogeschool van de kunsten uit Utrecht memoreerde dat het vroeger "not done" was voor een kunstenaar om ondernemer te worden. Tegenwoordig zijn de meeste kunstenaars veel commerciëler gericht. De Hogeschool gaat deze kunstenaars ondersteunen door studenten te laten starten tijdens hun studie met een eigen bedrijf.
Roy Thurik van de Erasmus universiteit te Rotterdam bracht het HOPE onder de aandacht, hier is ook de Technische universiteit van Delft en de universiteit van Leiden bij betrokken. Hij memoreerde hoe in Duitsland miljoenen in ondernemerschap geïnvesteerd werden en uiteindelijk geen resultaten tot stand kwamen. Via het HOPE initiatief dienen interdiscipinaire teams vanuit de diverse universiteiten te ontstaan die via een incubator nieuwe producten en diensten op de markt gaan zetten. Het resultaat staat voorop!
Jan Cobbenhagen lichtte het initiatief vanuit de universiteit van Maastricht toe. Veel activiteiten om ondernemerschap te stimuleren staan gepland. De universiteit "wants to foster the entrepreneurial spirit" memoreerde hij. Alle speeches werden immers in het Engels gehouden vanwege de aanwezigheid van de vice president van de Kaufmann Foundation Dennis Creek. Een initiatief van Maastricht dat binnenkort plaats vind is een wedstrijd voor vrouwelijke ondernemers met een hoofdprijs van 20.000 euro.
Geert Jan Sweers vertelde over het initiatief vanuit de Hogeschool van Arnhem om PABO studenten ondernemerschap onderwijs uit te laten voeren op basisscholen. Immers als je een cultuurverandering te weeg wilt brengen moet je vroeg beginnen. Het gaat immers om de "mindset" zoals Dennis Creek memoreerde. Dit initiatief werd door het ministerie van economische zaken als beste beoordeeld.
Vanuit Wageningen en de CAH te Dronten komt het initiatief van het Dutch-Agro food network of entrepreneurship.Hier wordt het ondernemerschap in de agrarische sector gestimuleerd.
Tot slot heb ik zelf het CASE intiatief vanuit Amsterdam gepitchd. Daarbij heb ik geprobeerd de spade van Arie Appel te laten spreken als instrument om de diepte in te gaan en het ondernemerschap bij onze studenten omhoog te halen. Ik heb ons initiatief om Nederlandse Cases in entrepreneurship te gaan schrijven en de summerschool onder de aandacht gebracht.
Na de speeches van de CoH’s nam Dennis Creek het woord over en vertelde over zijn ervaringen in de United states. Cultuurverandering was voor mij het belangrijkste woord dat bleef hangen. "Studying entrepreneurship is different from doing entrepreneurship" Hij vroeg zich af of de universiteiten in Nederland werkelijk samen gingen werken en vond de pitches niet bijster goed. Met deze opmerkingen konden we aan het werk gaan en na een uitstekende Japanse lunch gingen we allemaal goedgemutst huiswaarts.

Denhaag

nog meer foto’s

Dit bericht is geplaatst in onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *