Salman Rushdie in de Balie

Gisteravond stond ik oog in oog met een gigantisch beeld van Salman Rushdie. Hij was vanuit New York bij ons in Amsterdam om te praten over zijn nieuwe boek. Yoeri Albrecht had de moeilijke taak om het gesprek te modereren, maar hij deed dit met verve.

Vooraf noemde Asis Aynan Rushdie een patser, ik begreep niet hoe hij daar op kwam. Tussendoor kon ik hem om toelichting vragen, maar ik vond zijn antwoord op mijn vraag niet echt afdoende. Ik zie Rushdie wel als een dandy en een charmeur, maar de omschrijving patser zou ik eerder op de buik van Theo van Gogh plakken.

Rushdie was bijzonder positief over de mensheid, hij maakte duidelijk dat zijn ervaring zowel het duistere in de mens als het licht naar voren bracht. Duisternis door de man met het mes, maar licht door alle omstanders die in actie kwamen, nadat Rushdie was neergestoken en bloedend op de theatervloer lag. Het schrijven van het boek, waarin hij minutieus zijn leed beschrijft, heeft er toe geleid dat hij weer macht heeft over het verhaal en het niet zomaar iets is dat hem toevallig is overkomen.
Het steeds weer opnieuw beleven van de traumatische gebeurtenis heeft hem een zekere mate van controle gegeven en het lijkt hem tot nu toe weinig moeite te kosten om er uitgebreid over te reflecteren.

Tijdens het gesprek staat hij ook stil bij het effect van de fatwa op zijn leven en de overeenkomst tussen zijn leven en dat van o.a. Jezus. Beiden zijn ze vervolgd vanwege godslastering. Rushdie bevind zich dus in goed gezelschap. In zijn boek beschrijft hij ook hoe erg hij het vond dat zijn Ralph Lauren pak in stukken werd geknipt om hem naar het ziekenhuis te vervoeren. Dit maakt hem in mijn ogen een dandy, iemand die uiterlijk vertoon op prijs stelt. Dit bepaalde mij ook bij een tekst uit de bijbel: Jesaja 53:2 “Hij had gestalte nog luister, dat we hem zouden hebben aangezien, nog gedaante, dat wij hem zouden hebben begeerd.” Deze tekst wijst in de richting van de Messias en is een van de teksten die in mijn ziel gebeiteld is. Salman is dus schijnbaar geen Messias materiaal, zoals hij zich echter in de Balie manifesteerde was hij heel kwetsbaar en aanraakbaar.

Het interview en de voorafgaande beschietingen zijn terug te vinden op youtube.

Dit bericht is geplaatst in Boeken, Nieuws, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *