Gerommel op de HvA

Zaterdag was het dan zover: krantenkoppen in de telegraaf over diplomafraude op de Hogeschool van Amsterdam, het kon natuurlijk niet uitblijven. Bij nader onderzoek blijkt het echter om totaal iets anders te gaan. Collega’s van de internationale business school van het Domein Economie & management hebben een brief aan de leiding gestuurd over de situatie op hun afdeling. Zij spreken hun onvrede uit over de gang van zaken op die afdeling waar in de afgelopen zes jaar elk jaar een andere manager werd aangesteld en waar nu een onvoldoende aan de opleiding is gegeven na een externe accreditatie.
Tevens heeft een reguliere accreditatie bij de Johan Cruijff University tot een onvoldoende geleid. Bij bestudering van de afstudeerprojecten bleek het niveau van sommige werkstukken volgens de accreditatie niet HBO waardig. Het gaat hierbij o.a. om analytisch vermogen en onderbouwing van de onderzoeksresultaten.
Allemaal zaken die de hogeschool raken, terwijl ik toch trots ben op die school en er met veel plezier werk, ondanks het feit dat er nog heel veel verbeterd kan worden in het onderwijs.
Als je je realiseert dat een domein van de hogeschool uit 14.000 studenten bestaat en meer dan 800 personeelsleden, dan kan het niet anders of er moet in bepaalde onderdelen wat fout gaan. Door de bank genomen gaat het echter de goede kant op met deze instelling en wordt er door management en personeel hard gewerkt om de kwaliteit te verbeteren. Dit gaat echter niet over een nacht ijs en er zijn dus nog de nodige verbeterslagen te maken. Zelf heb ik bijvoorbeeld rond dit thema een kleine conferentie georganiseerd “whose crazy idea is it anyway“. Tijdens deze conferentie zijn we samen met studenten op zoek gegaan naar wegen om de hogeschool klaar te maken voor de 21e eeuw en geloof me er is nog genoeg werk aan de winkel!
De reis begint echter met een stap in de richting van het einddoel. Op de HvA worden deze stappen gezet. Zo wordt er bijvoorbeeld onderzocht of we meer kunnen gaan werken met resultaat verantwoordelijke teams en is de slogan “klein binnen groot” een veel gebezigde term die er toe zal moeten leiden dat medewerkers zich binnen zo’n kolossale organisatie beter op hun plek moeten gaan voelen.
Er moet nog veel gebeuren, maar ik ben positief gestemd, over het algemeen kom ik veel bevlogen collega’s tegen en zet ik me zoveel mogelijk in om het mijn team en studenten naar de zin te maken. Hierbij streef ik naar een zo hoog mogelijk haalbare kwaliteit. Mijn ervaring is dat als je docenten en studenten uitdaagt met interessante projecten er heel veel valt te halen. Betrokkenheid van de docent bij de student maakt het leven op een hogeschool heel aangenaam. De docent geeft aan waar de lat ligt en begeleid de student zo goed mogelijk naar het bereiken van een aanvaardbaar eindresultaat. Waar die twee hand in hand samengaan klimmen we tot grote hoogtes en met behulp van heldere beoordelingscriteria weet een student ook dat hij gefaald heeft en een nieuwe kans heeft om alsnog een stapje verder te komen.
De slogan van de HvA is “creating tommorow” en in mijn ogen is dat iets waar we mee bezig dienen te zijn!

Dit bericht is geplaatst in onderwijs, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *