Wolf Hall

De afgelopen week heb ik deze roman van Hilary Mantel uitgelezen (800 pagina’s). Ik ben aan de roman begonnen in het kader van mijn interesse in Erasmus en de ontwikkelingen in de middeleeuwen. Het overlijden van Hilary Mantel triggerde mij om nu aan het lezen te slaan. Ik ben dan ook van plan om dit jaar de andere delen van de trilogie ook tot mij te nemen.

Dit boek draait volledig om de situatie rondom het huwelijk van Henry VIII en de Spaanse Catherina van Aragon. Henry VIII wil dat dit huwelijk ontbonden wordt, maar de Paus Clemens geeft hiervoor geen toestemming. Het gevolg van deze situatie is uiteindelijk het ontstaan van de kerk van England en de kroning van de nieuwe koningin Anne van Boleijn.

De hoofdpersoon in dit boek is de slimme Thomas Cromwell. Hij blijkt ondanks zijn lage afkomst in staat te zijn op te klimmen tot de hoogste adviseur van de koning en een van de grondlegger van veel wetgeving in het parlement van die tijd.

Het boek eindigt met de onthoofding van Thomas More (schrijver van Utopia en tijdgenoot van Erasmus). De strijd tussen wat van waarde is in de Hemelse gewesten (volgens Thomas More) en wat van waarde is op deze aardkloot (volgens Thomas Cromwell) is in mijn ogen de mooiste rode draad in dit zeer prettig geschreven boek (ik las de vertaling).

De hypocrisie van Thomas More (die vele zogenaamde ketters martelde) en de degelijkheid van Thomas Cromwell (voor wie het gedrag van de clerus onverteerbaar was) geven het verhaal een mooie spanningsboog. Daarnaast zijn alle verwikkelingen op het hof van de koning uiterst amusant om te lezen en leveren deze ook weer veel inzicht in de situatie in de middeleeuwen.

Er blijkt op de BBC een serie gemaakt te zijn n.a.v. het boek, ik ga zeker een poging wagen om deze te bekijken. Tevens heb ik al in het kader van dit boek gekeken naar de film: the other boleyn girl. Hierin wordt het verhaal van Henry VIII van beelden voorzien.

Dit bericht is geplaatst in Boeken, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *