Erasmus, dwarsdenker door Sandra Langereis

Gisteren het boek over Erasmus uitgelezen. Het heeft me toch zeker wel een maand gekost, maar het was absoluut de moeite waard. Ik kende Erasmus van de lof der zotheid, maar dat was het dan ook wel. Door dit boek ben ik veel meer over deze kleurrijke figuur te weten gekomen en kan ik hem nu plaatsen tussen zijn tijdsgenoten.

Het is alweer 500 jaar geleden dat hij op deze aardkloot rondliep en via de boekdrukskunst zijn geschriften verspreidde, waaronder een belangrijke hertaling van het nieuwe testament. Mooi om te lezen dat hij de bijbel zag als een verhaal dat vanuit verschillende invalshoeken te bekijken was en dat hij met zijn vertaling teruggreep op de originele griekse tekst.

In het boek lees je hoe Erasmus door Europa zwerft, gesponsord wordt door rijke edelmannen en voortdurend zich moet verdedigen tegen schriftgeleerden die de waarheid in pacht menen te hebben. Je leest over zijn correspondentie met Thomas More (schrijver van Utopia) en hoe deze dwarsdenker uiteindelijk gruwelijk onthoofd wordt.

Daarnaast is het de pest die als een razende in deze tijd door Europa waard en bijna ook Erasmus van het leven beroofd. Het gedoe met geld en goederen is ook mooi om te lezen. Totaal anders als vandaag de dag. Erasmus te paard en de mogelijkheid om onderweg overvallen te worden door rovers.

Wat ik ook niet wist is dat Erasmus in dezelfde tijd leefde als Maarten Luther en dat zijn polemiek met Luther hem zelf ook nog bijna het leven onmogelijk maakte. Het was een genoegen om deze historische roman door te lezen!

Dit bericht is geplaatst in Boeken, onderwijs, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.