Dodenherdenking

Gisteren was het 75 jaar geleden dat de 2e Wereldoorlog eindigde. Ter gelegenheid van deze herdenking sprak Arnon Grünberg een voordracht uit. Hij memoreerde o.a. hoe belangrijk het is bij een herdenking in te gaan op de details.

Dit weekend kreeg ik ook te horen dat een ex-collega van mij zichzelf van het leven had beroofd en daardoor moest ik ook aan haar terugdenken en enkele details uit het verleden ophalen.

Het zal zo’n 8 jaar geleden zijn dat ik Fenny voor het eerst ontmoette op de entrepreneurship summit in Berlijn. Ze had het boek “Kopf schlagt Kapital” in het Nederlands vertaald en de boodschap uit dat boek sprak mij zeer aan.

Ze vertelde mij dat ze moeite had met het Nederlandse onderwijs systeem en dat ze ontslagen was bij de Hanze Hogeschool. Voor mij was dat een aanbeveling en na een aantal gesprekken kon ze bij mij op de HvA aan de bak als coach van ondernemende studenten.

Fenny introduceerde me ook bij Gunnar Spellmeyer uit Hannover, daar ben ik haar tot op de dag van vandaag nog dankbaar voor. We werkten in Hannover samen aan een summerschool voor design studenten.

In Nederland wilde ze een boek schrijven om het onderwijs systeem te veranderen, maar helaas was dit een brug te ver voor haar. De teksten die ze leverde waren soms ongrijpbaar. Het werd toen langzamerhand duidelijk dat Fenny weinig zelfreflectie had en na enkele aanvaringen met mensen uit mijn team kon ik haar niet meer handhaven en moesten we zakelijk afscheid van elkaar nemen.

Privé bleef ik haar nog volgen en vorig jaar bezocht ik nog een optreden van het Bach koor waar ze lid van was. Inmiddels was ze ook bezig met het opzetten van een tapijten handel, maar ik vrees dat deze een stille dood gestorven is. Haar dochter vertelde op Facebook dat ze vlak voor haar levensbeëindiging was opgenomen in een psychiatrische inrichting. Ik vermoed dat dit een brug te ver was.

Welke detail wil ik levend houden om haar te blijven herinneren? Ik denk dat dat het moment was dat we samen, in Hamburg, in een oranje zitzak zaten te genieten van de presentaties van de studenten uit Hannover en omstreken. Fenny forever.

Met Fenny de Boer aan het barbecueën
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *