Karma, reïncarnatie en het christelijke geloof

Opnieuw las ik dit intrigerende boek van Hans Stolp. Tien jaar geleden las ik het ook en was er al danig van onder de indruk. Nu valt er nog meer op zijn plek en neig ik er naar de strekking van zijn verhaal te geloven. Het boek gaat vooral over de werking van karma en de verschillen tussen de zienswijze op dit begrip vanuit de Oosterse religies en de zienswijze vanuit het Esoterische christendom. Hans Stolp wijst er op dat deze kennis de zogenaamde verborgen kennis was, die niet direct voor iedereen toegankelijk was, maar waar Jezus wel met zijn discipelen over sprak. De tekst: wie oren heeft die hore, die in de evangeliën regelmatig gebezigd wordt verwijst hier naar. Het verhaal van de blindgeborene uit het evangelie van Matteüs wordt aangehaald om de discussie tussen Jezus en zijn volgelingen over karma te illustreren. Daarnaast haalt Hans Stolp nog andere referenties uit de bijbel aan die in deze richting zouden kunnen wijzen. Het feit dat we hier op aarde zijn om bepaalde lessen te leren die we vanuit pijnlijke ervaringen opdoen, komt mij geloofwaardig over. Natuurlijk valt er van alles op af te dingen, maar zijn redeneertrant klinkt voor mij zeer plausibel en geeft mij weer handvatten om op dit terrein een aantal zaken verder te onderzoeken.

ChatGPT kwam met de volgende samenvatting: In “Karma, reïncarnatie en christelijk geloof” pleit Hans Stolp voor een heroverweging van het christelijk geloof door de concepten karma en reïncarnatie te integreren. Hij stelt dat dit essentieel is om het geloof toekomstbestendig te maken. Stolp legt uit dat karma en reïncarnatie nauw verbonden zijn en dat inzicht hierin nieuwe mogelijkheden biedt voor het christendom in de moderne tijd.

De auteur benadrukt dat deze begrippen aansluiten bij het perspectief dat christenen door de eeuwen heen heeft geïnspireerd: de komst van Gods rijk op aarde. Door karma en reïncarnatie te begrijpen, kunnen gelovigen hun persoonlijke groei en verantwoordelijkheid beter plaatsen binnen het grotere geheel van hun spirituele ontwikkeling.

Stolp wijst erop dat, hoewel reïncarnatie traditioneel niet wordt erkend binnen het christendom, het integreren van deze concepten kan leiden tot een dieper begrip van het geloof en de uitdagingen van het moderne leven. Hij moedigt lezers aan om open te staan voor deze ideeën en hun geloof te heroverwegen in het licht van karma en reïncarnatie.

Dit bericht is geplaatst in Boeken, persoonlijk. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *