De droomfabriek

Naar aanleiding van het boekenweekgeschenk van Gerwin van der Werf las ik zijn boek over een beginnende wiskunde lerares op het VMBO. Ik was vooral geïnteresseerd vanwege het feit dat ik zelf in 1984 als leraar kantoorpraktijk op het VMBO(toen nog LBO) mijn carrière in het onderwijs begon. Het boek geeft inzicht in veel zaken waar ik als beginnend docent mee worstelde, leerlingen die het lokaal afbraken en leerlingen die ik het klaslokaal uitstuurde. Ook ik werd geconfronteerd met de barre levensomstandigheden van sommige leerlingen en ging net als de docent uit het boek op huisbezoek. Zo intiem als de lerares met een van de leerlingen wordt is mij nooit overkomen, maar ik heb om me heen leraren verliefd zien worden op hun kroost. Wel ging ik op een gegeven moment met mijn mentorklas uit de Bijlmermeer uit eten bij een pizzeria, ik was een beetje in de veronderstelling dat de leerlingen voor zichzelf zouden betalen, maar aan het eind van de rit moest ik een betaalcheque van 200 gulden uitschrijven en dat was een rib uit mijn lijf en gelijk een mooi leermoment.

Samenvatting boek via ChatGPT: “De droomfabriek” is een roman van Gerwin van der Werf die zich afspeelt op een vmbo-school in een achterstandswijk. Het verhaal volgt Josie, een 32-jarige vrouw zonder leservaring, die wiskundedocent wordt op deze school. Ze ondervindt grote moeite met orde houden in de klas, vooral door de brutale leerling Carmen uit 3A, die regelmatig te laat komt, geen huiswerk maakt en zestigduizend volgers op Instagram heeft. (bookbreak.nl)

Ondanks de uitdagingen probeert Josie een betekenisvolle band op te bouwen met haar leerlingen. Carmen vraagt op een gegeven moment om bijles bij Josie thuis, wat leidt tot een complexere relatie tussen docent en leerling. Het verhaal belicht de problematiek binnen het onderwijs, zoals kansenongelijkheid en de moeilijke thuissituaties van sommige leerlingen.(stoerleesvoer)

“De droomfabriek” biedt een ontroerend en schrijnend beeld van een falend onderwijssysteem en de impact daarvan op zowel docenten als leerlingen. Het boek benadrukt de uitdagingen waarmee onderwijsprofessionals worden geconfronteerd en de veerkracht die nodig is om in moeilijke omstandigheden te blijven streven naar het beste voor hun leerlingen.(bookbreak.nl)

Mijn VMBO(LBO) klas op het Augustinus College
Dit bericht is geplaatst in Boeken, onderwijs. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *