Mes

Vandaag de nieuwe Rushdie uitgelezen. Prachtig boek over wat er gebeurde nadat Salman Rushdie in Augustus 2022 was neergestoken in Chautauqua. Het proces van de aanslag en het herstel wordt minutieus weergegeven en Salman’s reflectie op wat er gebeurd is met hem en wat de aanslag met hem gedaan heeft zijn intens en raken je diep. Net als het mes van de dader diep in Rushdies lichaam doordrong, neemt hij je diep mee in zijn hoofd en raakt hij je door zijn openhartigheid. In dit boek opnieuw een pleidooi voor het vrijlaten van je hoofd voor religieuze overtuigingen en hoe je die zou moeten opdringen aan anderen. Ik had deze maand al het levensverhaal van Theo van Gogh doorgenomen en hoe zijn leven beëindigd werd door een mes. In het boek van Rushdie kijkt hij terug op de aanslag op zijn leven en de onderliggende motieven van de dader, geleid door oppervlakkige informatie voorziening en fake News. De opkomende leiders als Donald Trump en Poetin krijgen er ook van langs, net als de machthebbers in Iran en India. Opnieuw strijdt hij op originele wijze voor vrijheid van meningsuiting en bloeit mijn adoratie voor deze mens weer op.

Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *